Antena 3 CNN Externe Băsescu nu doreşte ca UE să supravegheze băncile din România

Băsescu nu doreşte ca UE să supravegheze băncile din România

1 minut de citit Publicat la 21:53 15 Oct 2008 Modificat la 21:53 15 Oct 2008
Băsescu nu doreşte ca UE să supravegheze băncile din România
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că România respinge propunerea de înfiinţare a unei autorităţi unice de supraveghere a sistemului bancar din statele UE, precizând că ţara noastră nu are nevoie de un tutore. "România va respinge energic orice încercare de creare a unui sistem de autoritate unică de supraveghere a sistemului bancar. Constituţia şi legislaţia României fac din BNR structura responsabilă de gestionarea sistemului bancar naţional. Nu avem nevoie de un tutore", a declarat miercuri preşedintele la plecarea spre Bruxelles, unde va participa la lucrările Consiliului European.
Şeful statului a apreciat că agenda reuniunii va fi dominată, de altfel, de problematica financiară şi economică. In acest sens, România doreşte să se pună accentul pe reformele structurale pentru a asigura creşterea economică la nivelul UE şi va inista pentru transparenţă la nivelul instituţiilor financiar-bancare, pentru găsirea "unei formule pentru interzicerea produselor bancare toxice", a precizat Băsescu.
seful statului a apreciat, totodată, că "se pot injecta bani publici în sistemul bancar", dar acest lucru "nu înseamnă că sunt create condiţiile de creştere economică". Băsescu a adăugat că o creştere economică trebuie bazată pe restructurare şi, de asemenea, este nevoie de o analiză a ceea ce înseamnă "o naţionalizare a băncilor într-un sistem comercial şi legal". Preşedintele a precizat că România are experienţa băncilor de stat a căror performanţe "sunt extrem de scăzute".
Pe agenda reuniunii de la Bruxelles mai figurează şi domeniul energiei, cu dezbateri referitoare la pachetul legislativ "Energie, schimbări climatice".
"Este timpul ca la nivelul UE să se semneze acordurile pentru realizarea acestui proiect şi vom insista pe necesitatea ca în politica energetică, Uniunea să vorbească pe o singură voce, pentru că o fragmentare a poziţiei UE prin realizarea de acorduri bilaterale excesive slăbeşte capacitatea UE de a negocia cu principalii furnizori", a spus Basescu.
Antena3.ro

×
x close