Antena 3 CNN Externe Băsescu, după summitul de la Bruxelles: Relaţia dintre Rusia şi UE, în impas

Băsescu, după summitul de la Bruxelles: Relaţia dintre Rusia şi UE, în impas

2 minute de citit Publicat la 15:51 01 Sep 2008 Modificat la 15:51 01 Sep 2008
Băsescu, după summitul de la Bruxelles: Relaţia dintre Rusia şi UE, în impas
?Prin criza din Georgia, relaţia dintre Uniunea Europeană şi Rusia este într-un moment de răscruce. S-a adoptat soluţia de amânare a negocierilor cu Moscova pentru un nou acord pâna la retragerea trupelor Federaţiei Ruse pe poziţiile anterioare conflictului?, a declarat Traian Băsescu după încheierea Consiliului European extraordinar început luni la Bruxelles. Liderii europeni s-au reunit pentru a dezbate situaţia din Georgia. Acesta este primul summit de urgenţă organizat din februarie 2003, chiar înaintea declanşării războiului din Irak.

?S-au obţinut concluzii care arată solidaritatea Uniunii Europene, ceea ce este esenţial. În evaluarea noastra şi a a altor şefi de stat, criza georgiană este cea mai puternică din ultimii 18 ani în relaţia Rusiei cu Uniunea Europeană?, a continuat Traian Băsescu, evidenţiind concluziile discuţiilor din cadrul summitului.

În privinţa deciziei Rusiei de recunoaştere a independenţiei Osetiei de Sud şi Abhaziei ?a fost remarcată reacţia disproporţionată a Rusiei. Este condamnată ferm decizia unilaterală a Rusiei de recunoaştere a independenţei celor două regiuni separatiste?, a precizat Băsescu. ?Se cere punerea integrală în aplicare a planului de încetare a focului mediat de Nicholas Sarkozy cu Moscova şi Georgia?, a mai spus preşedintele României.



Liderii statelor UE s-au întâlnit luni la Bruxelles pentru a stabili măsurile pe care Uniunea le va lua faţă Rusia, în urma conflictului din Caucaz. Moscova, s-a apărat, luni dimineaţă, prin vocea ministrului de Externe Serghei Lavrov, care a spus că acţiunea Rusiei a fost provocată şi pe deplin justificată.

?Rusia s-a comportat ca un stat responsabil care poate să îşi apere cetăţenii de pretutindeni. Acţiunile din Georgia au demostrat din plin acest lucru?, a declarat Serghei Lavrov.

În privinţa celeilate probleme de pe agenda reuniunii şi anume recunoaşterea independenţei Osetiei de Sud şi Abhaziei de către Rusia, Belarus şi regiunea separatistă Nagorno Karabah, preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat că hotărârea de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste din Georgia este una fermă.

?Poziţia noastră nu se va schimba. Am luat o hotărâre ireversibilă. Datoria noastră este să asigurăm pacea şi liniştea în zonă. Asta ne dorim?, a declarat anterior summitului preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev.

Pe de altă parte, preşedintele Georgiei a declarat anterior summitului UE căp se aşteaptă la măsuri categorice împotriva Rusiei.

?Îmi doresc ca la summitul UE, Europa să nu fie indusă în eroare de încercarea josnică a ruşilor de a justifica violenţele şi ocuparea teritoriilor Georgiei. Sper ca Europa să susţină în mod unanim integritatea teritorială a ţării noastre?, a declarat Mihail Saakaşvili.

Până la acest moment, statele europene s-au declarat împotriva recunoaşterii internaţionale a Osetiei de Sud şi a Abhaziei. Cele mai vehemente sunt statele baltice şi Polonia.

Liderii acestor ţări l-au susţinut, la Tbilisi, pe preşedintele georgian şi au cerut măsuri dure împotriva Rusiei.

Preşedinţia franceză a Uniunii a avertizat deja guvernul de la Kremlin că europenii iau în considerare aplicarea unor sancţiuni economice. Unii analişti politici spun însă că Uniunea Europeană va păstra un ton moderat, din cauza dependenţei faţă de resursele energetice ruseşti.

Cu câteva ore înaintea reuniunii extraordinare a Uniunii Europene de la Bruxelles, sute de georgieni s-au adunat pentru a demonstra împotriva Rusiei. Proteste similare sunt organizate şi la Tbilisi, în Georgia. Zeci de mii de oameni au format un lanţ uman în centrul capitalei Georgiei, pentru a protesta faţă de acţiunile Moscovei.

La demonstraţie s-a alăturat şi preşedintele georgian Mihail Saakaşvili. Manifestanţii au arborat steagurile României, Franţei, cel al NATO şi al Uniunii Europene. Pe pancartele arborate în Tbilisi sunt afişate mesajele "Opriţi Rusia!".

Mulţi locuitori au agăţat steaguri ale Georgiei la ferestrele apartamentelor sau ale firmelor din Tbilisi. Pe una dintre pancarte apare portretul unei femei rănite de trupele ruse. Adolescenţii aveau afişe pe care se putea citi "Copii ai lumii, alăturaţi-vă pentru a salva copiii din Georgia!" sau "Rusia, nu ne distruge copilăria!".

Antena3.ro

×
x close