Uniunea Europeană a salutat reluarea livrărilor de gaze dinspre Rusia, dar criza a făcut-o să ia serios în considerare o securizare a domeniului energetic, iar preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a promis să prevină altă criză a gazului tocmai prin mărirea securităţii energetice.
El s-a declarat "dezamăgit" de atitudinea liderilor ucraineni şi ruşi în criza gazului, dar a subliniat că este în interesul UE să-şi "dezvolte" relaţiile cu Moscova şi Kiev.
"Este prima dată în viaţa mea când văd nişte acorduri semante care nu sunt implementate", a spus el, calificând acest lucru drept "incredibil". "Voi ţine minte asta", a promis Barroso.
În privinţa posibilelor consecinţe juridice ale acestor săptămâni de întrerupere a livrărilor de gaz rusesc prin Ucraina, el a adăugat că CE era în pline preparative "pentru a întreprinde acţiuni juridice, dacă gazul nu revine".
"Din fericire, se pare acum că nu vom avea nevoie să activăm aceste mecanisme internaţionale", a adaugat Barroso, reamintind că societăţile de gaz afectate pot face ce vor pe plan juridic.
După ce a salutat reluarea livrărilor, preşedintele CE a precizat, însa că este "dificil de salutat rezovarea unei probleme care nu ar fi trebuit niciodată să apară" .
El a cerut statelor membre să promoveze rapid dezvoltarea infrastructurii pentru nevoile energetice, dar să încurajeze şi diversificarea surselor energetice şi a rutelor de livrare.
?Trebuie să încheiem pachetul privind Piaţa unică Energiei, ce este acum în stadiul final, pentru a promova transparenţa în privinţa reţelelor, a capacităţilor de stocare şi a cererii, dar şi pentru a se pregăti mai bine pentru criză.
El a decalarat că membrii UE trebuie să se pregătească pentru iarna următoate prin semnarea unui acord ce să schimbe prevederile din directiva privind securitatea livrărilor de gaz, iar Comisia ?va face propuneri detaliate cât mai repede?.
?Acest episod dureros ne aminteşte că UE trebuie să trateze serios securitatea energetică?.
Antena3.ro