Antena 3 CNN Externe Barroso cere Elveţiei să nu discrimineze România în privinţa liberei circulaţii

Barroso cere Elveţiei să nu discrimineze România în privinţa liberei circulaţii

Barroso cere Elveţiei să nu discrimineze România în privinţa liberei circulaţii
06 Iun 2008   •   19:33

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a chemat vineri Elveţia să evite orice discriminare între statele Uniunii Europene atunci când va decide cu privire la extinderea la România şi Bulgaria a acordurilor de liberă circulaţie încheiate în 2005 între Berna şi Bruxelles. O decizie a Parlamentului de la Berna în acest sens este aşteptată săptămâna viitoare.

Din acel moment, partidele politice vor avea la dispoziţie 100 de zile pentru a lansa o consultare populară, iar dreapta populistă a anunţat deja că va depune o iniţiativă de referendum pentru a se opune liberei circulaţii a românilor şi bulgarilor pe teritoriul elveţian. Barroso a declarat că, în cazulu unui referendum, speră că “votul va fi pozitiv şi că va respecta integritatea UE”. “Această decizie nu trebuie să instituie o discriminare între membrii UE”, a subliniat şeful executivului comunitar.

Întrebat cu privire la o eventuală respingere a extinderii prevederilor la România şi Bulgaria, care ar risca să anuleze acordurile bilaterale între Berna şi Bruxelles, Jose Manuel Barroso a refuzat să “speculeze pe marginea unor scenarii negative”, şi a amintit că elveţienii au dovedit până acum “deschidere” faţă de problemele europene.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close