Aderarea la Uniunea Europeană nu va rezolva toate problemele Croaţiei, dar ţările care s-au alăturat UE înaintea sa au progresat pe plan politic, social şi în ceea ce priveşte reformele, iar acest lucru s-a întâmplat şi în Croaţia de când aceasta şi-a depus candidatura, a afirmat preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso într-un interviu difuzat sâmbătă seară de reţeaua de televiziune publică HTV, conform Agerpres
Beneficiile aderării Croaţiei la UE sunt mari pentru că aceasta, chiar dacă poate fi considerată o ţară relativ mică prin comparaţie, va discuta de la egal cu ceilalţi şi va participa la procesul decizional, a explicat Barroso.
Fondurile structurale reprezintă o formă foarte importantă şi concretă de cooperare ce aduce sprijin financiar pentru regiunile Croaţiei, pentru agricultura, mediul şi sectorul său de investiţii, a adăugat şeful executivului european.
Referitor la problema corupţiei, Barroso a remarcat că au fost înregistrate progrese pe parcursul negocierilor de aderare pentru că Croaţia a trebuit nu numai să dezvolte un nou cadru legal ferm, dar şi să prezinte rezultate concrete ale luptei împotriva corupţiei. De asemenea, autorităţile croate s-au angajat să continue acest proces şi după integrarea în blocul comunitar.
Este demn de menţionat că corupţia nu este o problemă doar în Croaţia, ci şi alte ţări se confruntă cu aceleaşi provocări. Am văzut cazuri de corupţie în toate ţările democratice, a declarat preşedintele CE, refuzând însă să comenteze pe marginea unor cazuri individuale, inclusiv cel al fostului premier croat Ivo Sanader. Este important să luptăm împotriva fiecărui caz de corupţie existent, pentru că este o luptă ce nu se încheie niciodată, a conchis Barroso.