În timpul celui de-al doilea război mondial, acest loc a fost unul dintre cartierele generale ale armatei germane şi era situat strategic, în pădurile dese din nord-vestul Poloniei.
"Bârlogul lupului", aşa cum era denumit buncărul, era înconjurat de cel puţin 80 de clădiri, avea propria centrală de energie şi o cale ferată. În 1945, cea mai mare parte a facilităţilor a fost distrusă de către nemţi, în goana lor de a se retrage din faţa trupelor aliate.
Între 1941 şi 1944, Adolf Hitler şi alţi înalţi ofiţeri nazişti au folosit acest adăpost pentru a se feri de raidurile aeriene inamice şi a pentru a pune la punct strategia de front.
Tot aici, colonelul german, Claus von Stauffenberg, a încercat să-l asasineze pe Hitler, într-un atentat cu bombă, povestea fiind ecranizată într-un film din 2008, cu Tom Cruise în rolul principal.
Buncărul este acum în proprietatea autorităţii forestiere locale, care este în căutare de investitori pentru a realiza acest proiect. Cu toate că locul este plin de istorie, până acum nu s-au prezentat oferte concrete.
"Condiţiile sunt destul de serioase. Ne dorim un investitor capabil să dezvolte potenţialul turistic al zonei şi să deschidă aici un muzeu, care să fie disponibil publicului larg pe tot timpul anului" a declarat Zenon Piotrowicz, un oficial polonez.
Hitler nu este singurul personaj negativ din istorie de pe urma căruia se încearcă atragerea de capital turistic.
Ruinele sediului Khmerilor Roşii, conduşi de Pol Pot, aduc anual mii de vizitatori în Cambodgia.
În Columbia, la Medellin, se organizează tururi turistice pe străzile conduse cândva de Lordul Drogurilor, Pablo Escobar.
Chiar şi la noi în ţară, Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Turismului, condus de Elena Udrea, a anunţat că se doreşte iniţierea unui circuit turistic, care să aducă aminte de evenimentele din 1989, ce au dus la executarea lui Nicolae Ceuşescu.