Antena 3 CNN Externe Scandal la Kabul între talibani. Mullahul Baradar și un lider Haqqani s-au înjurat iar susținătorii lor s-au încăierat

Scandal la Kabul între talibani. Mullahul Baradar și un lider Haqqani s-au înjurat iar susținătorii lor s-au încăierat

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 23:18 14 Sep 2021 Modificat la 23:21 14 Sep 2021
Baradar Ghani Abdul
Sursa foto: hepta

Scandalul i-a implicat pe co-fondatorul mișcării, mullahul Abdul Ghani Baradar (foto, în stânga cadrului), care ocupă funcția de vicepremier, și pe un alt membru al cabinetului, dar și pe susținătorii celor doi.

Potrivit uneia dintre sursele BBC, Baradar și ministrul pentru refugiați, Khalil ur-Rahman Haqqani - membru proeminent al rețelei teroriste Haqqani - s-au contrat "în cuvinte grele" iar susținătorii lor s-au încăierat în apropiere.

Alte surse, între care un membru din Qatar al grupării și o persoană aflată în legătură cu cei implicați la Kabul, au confirmat, la rândul lor, incidentul, care s-a petrecut săptămâna trecută la fostul palat prezidențial din capitala afgană.

Scandalul ar fi plecat de la divergențele privindu-i pe cei îndreptățiți, printre talibani, să-și asume meritul victoriei în Afganistan.

Mullahul Baradar a susținut că accentul ar trebui să cadă pe efortul diplomatic dus de el și de alți lideri politici, în timp ce membrii rețelei Haqqani și susținătorii lor spun că victoria s-a obținut prin luptă.

După scandal, au apărut zvonuri că mullahul Baradar ar fi fost ucis

Scandalul de la Kabul a generat, de la izbucnirea sa, mai multe zvonuri care au culminat cu informația - dezmințită de talibani - că mullahul Baradar ar fi fost ucis într-un schimb de focuri cu membrii grupării Haqqani.

Abdul Ghani Baradar a fost primul lider taliban care a discutat direct cu un președinte american.

S-a întâmplat în anul 2020, când acest co-fondator al mișcării și șef al biroului politic a vorbit la telefon cu președintele american de atunci, Donald Trump.

Anterior, Baradar semnase, în numele talibanilor, Acordul de la Doha, care prevedea un termen-limită pentru retragerea americană din Afganistan.

La rândul lor, militanții se angajau să nu atace trupele americane angajate în procesul de retragere.

Rețeaua Haqqani, asociată de mult timp cu talibanii afgani, este considerată răspunzătoare pentru unele dintre cele mai violente atentate comise în Afganistan împotriva aliaților occidentali și a trupelor fostului guvern.

Abia instalat, guvernul interimar al talibanilor cere bani de la comunitatea internațională

Desemnată de SUA drept organizație teroristă, rețeaua este condusă de Sirajuddin Haqqani, numit ministru de interne în guvernul interimar de la Kabul.

Călătoria la Kandahar a mullahului Baradar, menționată de acesta într-un mesaj audio difuzat luni, a venit după scandalul cu ministrul Khalil ur-Rahman Haqqani.

Pe fondul acestei situații neclare, ministrul de externe interimar a făcut, marți, apel la donatorii internaționali să reia ajutorul pentru Afganistan, argumentând că ajutorul acordat de comunitatea internațională nu ar trebui să fie "politizat".

Ajutorul intențional pentru promis acestei țări a atins, luni, peste 1 miliard de dolari, după ce ONU a avertizat că în Afganistan se profilează o catastrofă umanitară.

Foto: mullahul Abdul Ghani Baradar, fotografiat în luna martie la Moscova, după discuții pe tema păcii în Afganistan la care au participat delegați din Rusia, China, SUA, Pakistan și reprezentanți ai fostului guvern afgan

×
TOP articole
x close