Campaniile prezidenţiale din Statele Unite au fost întotdeauna costisitoare, dar anul acesta s-au bătut toate recordurile. Se estimează că echipele celor doi principali candidaţi vor cheltui, împreună, o sumă imensă: două miliarde patru sute de milioane de dolari. Cea mai mare parte a fondurilor nu vine de la cetăţenii de rând, ci de la marile corporaţii. Centrul pentru Politici Responsabile, o organizaţie a societăţii civile, estimează că bugetele celor doi candidaţi sunt aproape de două ori mai mari decât în 2004 şi de trei ori mai mari decât în 2000.
Este pentru prima dată în istorie când candidaţii la preşedinţie adună, la un loc, mai mult de un miliard de dolari. Valoarea finală a cheltuielilor de campanie, inclusiv pentru alegerile parlamentare, va depăşi, probabil, cinci miliarde. Cea mai mare parte a banilor se duce pe reclame televizate, pentru care Obama şi McCain cheltuiesc, împreună, cam un milion 400.000 de dolari pe zi. Cheltuielile exagerate de campanie sunt, potrivit analiştilor, unul din motivele pentru care tot mai mulţi americani se declară dezgustaţi de politică.
John McCain şi-a limitat de bună voie bugetul de campanie în momentul în care a acceptat finanţarea din fonduri publice. Barack Obama a respins această finanţare, dar a reuşit să atragă donaţii mult mai mari decât candidatul republican.
Antena 3