Acestea ar fi necesare pentru a reinstala încrederea în guvern pentru ca poporul american să se poată baza pe acesta. Partidul republican al fostului preşedinte a fost implicat într-o serie de scandaluri ce au implicat grupurile de lobby.
?Serviciul public este un privilegiu. Nu este vorba de avantaje personale. Nu este vorba de promovarea prietenilor sau a clienţilor. Nu este vorba despre promovarea unei agende a intereselor speciale ale unei organizaţii?, declara Obama. Conform noilor reglementări, consilierii nu vor mai putea influenţa administraţia Obama timp de doi ani după ce părăsesc postul. De asemenea, noii oficiali nu vor putea să lucreze pe acelaşi domeniu ca cel pentru care au făcut lobby.
De asemenea, Obama va interzice lobiştilor să dea cadouri membrilor administraţiei sale.
În plus, noul preşedinte a promis o mai mare transparenţă.
În altă ordine de idei, preşedintele SUA a depus jurământul pentru a doua oară, deoarece un cuvânt a fost omis la ceremonia de marţi, sau mai exact a fost plasat incorect. Şeful Curţii Supreme de Justiţie a SUA, John Roberts, a fost nevoit să parcurgă acelaşi ritual la Casa Albă, într-un cadru restrâns. Decizia de a repeta jurământul a fost luată ca măsură de precauţie, arăta un oficial, în timp ce Obama glumea: ?am crezut că este distractiv?, pentru ca apoi să adauge că ?o vom face foarte rar?.
Spre deosebire de prima ceremonie, de această dată nu a mai jurat pe Biblie, iar soţia nu i-a mai stat alături.
Conform Constituţiei, la jurământ preşedintele ales trebuie să jure ?solem că, cu credinţă, va executa funcţia de preşedinte al Statelor Unite...?. La ceremonia de marţi, Roberts a plasat cuvântul ?cu credinţă? la sfârşitul frazei.
Antena3.ro