Preşedintele american Barack Obama şi-a reînnoit promisiunea electorală că va permite oficial personalului homosexual să se angajeze în forţele armate americane, dar s-a opus cererii de a schiţa şi un plan pentru aceasta.
"Voi pune capăt politicii 'nu întreba, nu spune'. Acesta este angajamentul meu?, a declarat Obama în timpul unui discurs în faţa a peste 3000 de lesbiene, homosexuali, bisexuali sau activişti transexuali la Washington. Nu ar trebui să îi pedepsim pe americanii patrioţi care au dorit să îşi servească ţara. Ar trebui să sărbătorim voinţa lor de a da dovadă de acest act de dăruire pentru cetăţenii lor?.
El a recunoscut că mulţi "nu cred că progresul a venit destul de repede", dar a cerut răbdare, subliniind că nu ar trebui să existe îndoieli asupra ?direcţiei în care se merge şi a destinaţiei."
Aceeaşi promisiune a făcut-o şi în timpul campaniei electorale, dar Obama tot nu a oferit un orar pentru această măsură.
Consilieri de la Casa Albă au arătat că deşi Obama intenţionează să renunţe la această politică controversată, introdusă în timpul administraţiei lui Bill Clinton în 1993, el nu ar dori să facă acest lucru până aproape de finele mandatului său.
Clinton s-a văzut implicat în această politică la debutul primului mandat după ce a promis să pună capăt discriminării în timpul campaniei din 1992 . El a fost însă contrat de revolta mai multor generali, iar modul cum a abordat problema l-a subminat mult. Administraţia Obama este hotărâtă să nu repete greşeala.
În plus, este din ce în ce mai evident că Obama nu va putea să îşi respecte nici promisiunea de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo, la un an de la preluarea mandatului, iar iniţiativa sa pentru reforma medicală a suferit o amânare.
Peste 12.000 de soldaţi americani au fost concediaţi conform politicii ce le cere homosexualilor şi lesbienilor să nu vorbească despre orientarea lor sexuală sau vor fi trecuţi în rezervă.
Pe de altă parte însă, tot mai mulţi activişti cer de la liderul american acţiune, şi nu promisiuni.
Antena3.ro