Acordul asupra încălzirii climei este "semnificativ" şi "fără precedent", dar progresele înregistrate sunt "insuficiente". Este declaraţia preşedintelui american Barack Obama, la sfârşitul unei zile dominate de negocieri intense la Copenhaga. Ecologiştii cred însă că înţelegerea reprezintă un regres în comparaţie cu prevederile Protocolului de la Kyoto.
Potrivit unui oficial din administraţia Obama, documentul prevede că fiecare ţară va trebui să prezinte acţiunile pe care le va întreprinde pentru a reduce poluarea globală. Liderii din SUA, India, Brazilia, Africa de Sud şi China au consimţit să participe la acordul privind încălzirea climatică. În timp ce unii lideri vorbesc despre o adevărată victorie în lupta cu încălzirea globală, alţii sunt moderaţi în legătură cu succesul negocierilor de la summit.
"Astăzi am ajuns la un acord semnificativ şi fără precedent aici la Copenhaga", spune preşedintele american, Barack Obama, care însă a apreciat că progresele făcute sunt ?insuficiente?. Şi cancelarul german Angela Merkel este sceptic: "Este un pas înainte dar în ciuda acestui fapt trebuie să spun că mi-aş fi dorit mai mult de la această conferinţă."
Ecologiştii vorbesc însă despre un adevărat dezastru: "Este un dezastru. Practic, reprezintă mai mulţi paşi înapoi faţă de prevederile Protocolului de la Kyoto. Nu are nicio substanţă."
Actualul document îşi propune limitarea creşterii temperaturii planetei cu 2 grade Celsius, însă nu menţionează mijloacele prin care se va atinge acest obiectiv. Ajutorul financiar care va fi alocat reducerii încălzirii globale în următorii trei ani este în valoare de 30 de miliarde de dolari şi va ajunge până la 100 de miliarde de dolari anual după 2020. Obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru ţările industrializate, până în anul 2020, nu vor fi decise decât în ianuarie.
Vineri, când părea că negocierile sunt sortite eşecului, preşedintele american Barack Obama a lansat un apel către omologii săi din toate colţurile lumii să ajungă la un compromis, chiar şi ?imperfect", care să se materializeze într-un proiect de declaraţie politică.
În discursul său, preşedintele rus Dmitri Medvedev a spus că se va traversa o perioadă ?lungă şi dificilă" înainte de a se ajunge la un acord privind clima. El a subliniat că dificultăţile acestor negocieri au fost ?subestimate".
Noi negocieri vor avea loc la Bonn "în următoarele şase luni" pentru a pregăti viitoarea conferinţă asupra climatului programată pentru sfârşitul anului 2010.
Antena 3