Barack Obama urmează să susţină joi un discurs despre strategia Statelor Unite în lupta împotriva terorismului, în care va evoca dosarele controversate cu privire la avioanele fără pilot şi închisoarea militară Guantanamo, a declarat duminică un oficial de la Casa Albă pentru AFP, conform
Mediafax.
În cadrul acestei intervenţii, la Universitatea pentru Apărare din Washington, preşedintele american va vorbi despre "politica antiteroristă (a Statelor Unite) în sens larg", ce cuprinde "eforturi militare, diplomatice, (în domeniul) informaţiilor şi juridice", a declarat acest oficial sub protecţia anonimatului.
"El va analiza situaţia pericolelor cu care ne confruntăm, în special într-un moment în care nucleul Al-Qaida a slăbit, dar în care au apărut noi pericole", a adăugat acest oficial, după o lună de la atentatul de la Boston, atribuit unor tineri de origine cecenă care locuiau de mai mult timp pe teritoriul american.
"Preşedintele va vorbi, de asemenea, despre politică şi despre soclul juridic care servesc ca bază acţiunilor noastre împotriva ameninţărilor teroriste, inclusiv despre utilizarea dronelor (avioane fără pilot)", a mai spus sursa citată.
Utilizate într-un "război secret" de mare anvergură împotriva unor presupuşi extremişti islamişti, în mai multe ţări, avioanele fără pilot sunt tot mai controversate, mai ales în Pakistan, unde viitorul premier Nawaz Sharif a calificat acest tip de aeronave drept o "sfidare la adresa suveranităţii noastre".
Potrivit unui bilanţ întocmit de Asociaţia britanică pentru jurnalism de investigaţie, atacurile cu avioane fără pilot organizate de Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) în Pakistan s-au soldat cu 3.577 de morţi începând din 2004, dintre care 884 sunt civili.
Obama urmează să analizeze joi şi "politica (Statelor Unite) de încarcerare şi încercări de închidere a centrului (militar) de detenţie de la Guantanamo", în Cuba, a dezvăluit acest oficial.
Obama a promis la sfârşitul lui aprilie că îşi va intensifica eforturile în vederea obţinerii închiderii acestui centru, în care un număr tot mai mare de deţinuţi fac greva greva foamei, o promisiune veche de campanie dar care până acum a fost subminată de către Congres.
În total 102 din cei 166 de deţinuţi care au mai rămas la Guantanamo se aflau în greva foamei, unii din 6 februarie, potrivit ultimului bilanţ, dezvăluit vineri. Aproximativ 30 dintre ei erau hrăniţi cu ajutorul unor sonde, potrivit autorităţilor închisorii.