Banca Mondială repartizează economiile lumii în patru grupe de venituri: venituri scăzute, mijlocii de jos, mijlocii superioare și venituri mari.
Clasificările sunt actualizate în fiecare an la 1 iulie și se bazează pe pe valoarea ”GNI per capita” al anului precedent (2021). Măsurile sunt exprimate în dolari SUA (USD) și sunt determinate folosind factori de conversie derivați conform metodei Atlas.
Clasificările se pot schimba din două motive:
- Modificări ale GNI per capita : în fiecare țară, factori precum creșterea economică, inflația, ratele de schimb și creșterea populației influențează nivelul pe cap de locuitor. Revizuirile pentru îmbunătățirea estimărilor și metodelor conturilor naționale pot avea, de asemenea, un impact.
- Modificări ale pragurilor de clasificare: pentru a menține pragurile de clasificare a veniturilor fixe în termeni reali, acestea sunt ajustate anual în funcție de inflație utilizând deflatorul drepturilor speciale de tragere (DST), o medie ponderată a deflatorilor PIB-ului Chinei, Japoniei, Regatului Unit și Statelor Unite și zona euro.
Economiile care au trecut într-o grupă superioară sunt Belize, Panama și România.
Economia din Belize a fost grav afectată de pandemia de COVID-19 în 2020 și s-a mutat în grupul cu venituri medii-inferioare. În 2021, creșterea economică a revenit, condusă de activități și investiții legate de turism, aducând Belize înapoi la clasificarea anterioară ca țară cu venituri medii superioare.
Economiile din Panama și România au fost, de asemenea, afectate de pandemia COVID-19 în 2020 și s-au mutat în grupul cu venituri medii superioare. În 2021, ambele au cunoscut o revenire puternică, readucându-le în grupul cu venituri mari.
Țările europene care rămân în categoria veniturilor medii superioare: Belarus, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Albania, Muntenegru.
Ucraina făcea parte în 2021 din grupul țărilor cu venituri medii inferioare.