Trei explozii au zguduit sâmbătă centrul Bagdadului. Una dintre ele s-a produs la doar 50 de metri de sediul Ministerului de Externe irakian, unde sunt reuniţi reprezentanţii a 17 ţări şi organizaţii internaţionale. Delegaţii încearcă să găsească o soluţie la criza irakiană, pe fondul violenţelor cotidiene şi a acuzaţiilor că Siria şi Iranul ar alimenta insurgenţa din Irak. În premieră, de altfel, SUA, Iranul şi Siria se află la aceeaşi masă, în cadrul conferinţei de sâmbătă. Toate cele trei deflagraţii s-au produs în apropierea Ministerului Afacerilor Externe, unde se desfăşoară conferinţa privind Irakul, prima de acest gen de la schimbarea de regim de la Bagdad, din urmă cu 4 ani. Suflul exploziei a spart câteva geamuri ale clădirii ministerului, unde sunt reuniţi reprezentanţii a 17 ţări şi organizaţii internaţionale, care încearcă să găsească o soluţie la criza irakiană.
Militarii irakiani prezenţi la faţa locului au declarat că exploziile au fost provocate de trei obuze de mortiere, care au lovit o clădire situată la 50 de metri de minister.
Premierul irakian, Nouri Al-Maliki, a cerut astăzi, în mesajul de deschidere, încetarea ingerinţelor străine în politica ţării sale, măcinată de violenţă. Oficialul de la Bagdad nu a oferit nume, dar s-a exprimat în prezenţa reprezentanţilor sirieni şi irakieni, două dintre statele acuzate de Washington că alimentează insurgenţa din Irak. Maliki a făcut apel la stoparea oricărei forme de ajutor financiar extern, încetarea incitarii religioase sau mediatice şi a sprijinului logistic sau a aprovizionării cu arme din partea altor state. Conferinţa de la Bagdad reuneşte Statele Unite, dar şi alţi membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU. În plus, participă la conferinţă Iranul şi Siria, vecini ai Irakului şi puteri regionale.
La 4 ani de la invadarea Irakului de către o coaliţie condusă de Statele Unite, guvernul irakian şi americanii sunt incapabili să pună capăt violenţei, în pofida celor 141.000 de soldaţi ai Pentagonului desfăşuraţi în această ţară. Peste 34.000 de irakieni au fost ucişi doar în 2006, potrivit Naţiunilor Unite. Conferinţa din capitala irakiană este văzută de analişti ca o oportunitate de apropiere între Iran şi Statele Unite. Şefii celor două delegaţii au lăsat să se înţeleagă că este posibilă chiar o discuţie în doi asupra situaţiei din Irak. În premieră, la aceeaşi masă se află cei 6 vecini ai Irakului, cei 5 membri permenenţi ai Consiliului de Securitate ONU şi reprezentanţi ai unora dintre statele arabe. Reuniunea, desfăşurată în condiţii stricte de securitate, este doar pregătitoare. Luna viitoare ar urma să se desfăşoare tot la Bagdad, o conferinţă internaţională la nivel înalt.
Antena 3