Antena 3 CNN Externe O bacterie rezistentă la antibiotic, decoperită în picăturile de ochi, a ucis trei persoane şi a contaminat alte 68 de pensionari dintr-un cămin de bătrâni din SUA

O bacterie rezistentă la antibiotic, decoperită în picăturile de ochi, a ucis trei persoane şi a contaminat alte 68 de pensionari dintr-un cămin de bătrâni din SUA

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 21:44 10 Apr 2023 Modificat la 21:45 10 Apr 2023
bacterie rezistenta la antibiotic decoperita in picaturile de ochi a ucis trei persoane pensionari
O bacterie rezistentă la antibiotic, decoperită în picăturile de ochi a ucis trei persoane şi a contaminat alte 68 de pensionari dintr-un cămin de bătrâni din SUA Sursa foto: Pixabay

Potrivit cercetărilor, bacteria Pseudomonas aeruginosa a ajuns în Statele Unite ale Americii prin intermediul unor picături de ochi importate din India, de la compania Global Pharma Healthcare.

Cei care au folosit aceste picături au semnalat reacţii adverse, inclusiv infecții şi pierderea vederii. 

În acest context, epidemiologii americani au identificat în ultima perioadă trei decese şi 68 de contaminări în 16 dintre cele 50 de state ale SUA, majoritatea victimelor fiind pensionari. 

Global Pharma Healthcare, cu sediul în oraşul Chennai din sudul Indiei, a declarat că a emis o rechemare voluntară la nivelul consumatorilor a unor loturi neexpirate de picături oftalmice, care au fost distribuite în Statele Unite de EzriCare LLC şi Delsam Pharma.

Bacteria Pseudomonas aeruginosa există de ani de zile. În 2020, au existat aproximativ 28.800 de cazuri rezistente la medicamente în spitalele din SUA, a declarat un investigator CDC.

Dar noile infecții au dezvăluit o formă care nu a mai fost niciodată raportată în SUA, până acum. Investigația CDC a arătat că infecțiile legate de picăturile pentru ochi pot fi tratate cu un singur antibiotic cunoscut, numit cefiderocol, notează nbcnews.com

Infecțiile oculare au fost cele mai frecvente. Dar pentru că ochii sunt legați direct de cavitatea nazală, bacteriile se pot muta în tractul respirator și pot duce la pneumonie.

„Pseudomonas aeruginosa poate afecta aproape orice țesut din organism pe măsură ce călătorește prin sânge și poate provoca septicemie”, a spus dr. Guillermo Amescua, specialist în cornee la Institutul Bascom Palmer Eye al Școlii de Medicină Miller de la Universitatea din Miami.

Ancheta este încă în curs, iar agenția aşteaptă ca statele să raporteze alte cazuri.

×
x close