Antena 3 CNN Externe Axios: Cine e „oligarhia conducătoare” care ar putea decide soarta lui Biden

Axios: Cine e „oligarhia conducătoare” care ar putea decide soarta lui Biden

Axios: Cine e „oligarhia conducătoare” care ar putea decide soarta lui Biden
Președintele Joe Biden se află într-o situație dificilă, după dezbaterea prezidențială cu Donald Trump. Foto: Hepta
de Robert Kiss    |    29 Iun 2024   •   22:27

După prestația din dezbaterea prezidențială cu Donald Trump, tot mai multe voci din partidul democrat au vorbit despre posibilitatea ca Joe Biden să renunțe la nominalizaren și să fie înlocuit cu un alt candidat. Sâmbătă, cele mai importante publicații din SUA au cerut retragerea lui Biden. Însă, după dezbatere, președintele american a dat de înțeles, în cadrului unui miting de campanie, că nu va face un pas în spate.

Uitați de experți. Ignorați editorialiștii New York Times și pe cei care scriu pe Facebook. Singurul mod în care președintele Joe Biden se va da la o parte, în ciuda eșecului de la dezbatere, este ca același grup restrâns de „loialiști” de-o viață care i-au permis să candideze să decidă brusc și șocant că este timpul ca el să renunțe, scriu jurnaliștii de la Axios.

Jill Biden, sora sa mai mică, Valerie Biden, și Ted Kaufman, în vârstă de 85 de ani, prietenul de-o viață și consilierul președintelui - plus un mic grup de consilieri de la Casa Albă - sunt singurii care iau decizii în privința lui Biden. Acest „cabinet” funcționează ca o familie extinsă, un „consiliu al bătrânilor” și o „oligarhie conducătoare”. Numai acești aliați dețin controlul asupra deciziilor mari și mici din viața și președinția lui Biden.

Președintele nu s-a angajat în niciun proces organizat în afara familiei sale pentru a decide să candideze pentru un al doilea mandat, relatează Peter Baker de la N.Y. Times. Atunci Biden a luat singur decizia, spun apropiații săi.

Din culise: dacă Biden rămâne, este din același motiv pentru care a decis să candideze din nou: el și oligarhia cred că are șanse mult mai mari să-l învingă pe fostul președinte Trump decât are vicepreședinta Kamala Harris .

Aliații lui Biden au jucat scenariile și văd puține șanse ca cineva, în afară de Harris, să câștige nominalizarea dacă Biden se dă deoparte. Va refuza Partidul Democrat nominalizarea primei femei, a primului american de culoare și a primului american din Asia de Sud care va fi ales vicepreședinte? Greu de crezut.

Acești aliați cred, în particular, că Harris ar avea dificultăți în a atrage alegătorii moderați și oscilanți și ar spori șansele lui Trump. (Harris „se descurcă doar cu unul sau două puncte mai prost decât Biden în sondaje cu marje de eroare de eșantionare mult mai mari decât atât", a constatat The Washington Post).

Intrigant este faptul că liderii democrați din Congres sunt o forță externă care ar putea exercita presiuni asupra lui Biden. Aceștia primesc apeluri și mesaje de la parlamentari panicați care se tem că slăbiciunea lui Biden ar putea costa partidul locuri în Camera Reprezentanților și Senat în noiembrie.

„Nu mai este vorba despre familia lui Joe Biden sau despre emoțiile sale”, a declarat un consilier aflat în contact permanent cu Aripa de Vest. „Este vorba despre țara noastră. Este un dezastru total care trebuie rezolvat”. O oligarhie va avea nevoie de ceva timp pentru a înțelege miza, a susținut acest consilier, „dar va exista o reglare de conturi”.

Persoanelor apropiate lui Biden le este deja mai ușor decât și-au dat seama mulți să raționalizeze rămânerea în funcție. Ei susțin: „Da, a avut o prestație slabă la dezbatere, dar Biden poate, de asemenea, să facă apariții viguroase, așa cum a făcut vineri după-amiază în Raleigh”.

Această juxtapunere din spatele scenei are loc zilnic. Uneori, el este în joc, mai ager decât ar crede oamenii și mai rapid pe picioarele sale, dar adesea este Biden pe care l-ați văzut pe scena dezbaterii: obosit, lent, ezitant.

Democrații de top au văzut ceea ce America a văzut în direct, la TV. Nu mai pot da vina pe critici sau pe filmări editate sau pe exagerarea media. Fiecare pas greșit, sughiț verbal sau față înghețată vor trece prin rețelele sociale și TV, amintindu-le alegătorilor că Biden va împlini 86 de ani la sfârșitul celui de-al doilea mandat.

„Trebuie să-i spună adevărul absolut despre locul unde se află”, a spus un cunoscut democrat care vorbește des cu președintele. „Loialitatea nu înseamnă loialitate oarbă”.

„Candidații pentru Camera, Senat, guvernator, legislatura de stat vor fi în modul de supraviețuire”, a adăugat acestea. „Nu se vor scufunda cu nava, Iar nava asta ia apă”.

Unii membri ai familiei Biden caută, mijind la sondaje peste noapte, semne că alegătorii indeciși au trecut în tabăra lui Biden din cauza declarațiilor lui Trump de la dezbatere.

„Știu că a fost un dezastru”, a spus o sursă apropiată familiei. „Dar ei cred că există o urmă de speranță”.

Biden – susținut de un tweet al fostului președinte Obama („Se întâmplă nopți de dezbateri proaste. Crede-mă, știu”) – pare că vrea să țină seama.

„Când ești doborât, te ridici din nou”, a spus Biden în aplauze, citind dintr-un teleprompter în timpul unui miting vineri la North Carolina.

„Oameni buni, nu merg la fel de ușor ca înainte. Nu vorbesc la fel de bine ca înainte. Nu dezbat la fel de bine ca înainte. Dar... știu să spun adevărul”, a spus Biden.

Sprijinul public al foștilor președinți și actualilor membri ai Congresului spune puțin despre viitorul lui Biden.

Majoritatea îl cunosc prea bine și de prea mult timp pentru a-l umili în public.

În schimb, dacă decide să plece, vor urma conversații private cu ei - apoi o decizie cu această oligarhie. Au mai rămas mai puțin de opt săptămâni până când Biden este declarat candidat oficial, la Convenția Democrată.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Virus periculos într-o localitate din Italia. Peste 300 de oameni au ajuns la spital
x close