Antena 3 CNN Externe "Axa răului" se întrunește în Turkmenistan, sub pretextul unui eveniment cultural. Putin va discuta cu președintele Iranului

"Axa răului" se întrunește în Turkmenistan, sub pretextul unui eveniment cultural. Putin va discuta cu președintele Iranului

 putin in tulkmenistan
Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a început vizita în Turkmenistan, unde sunt prezenți și alți lideri din Asia Centrală. FOTO: Profimedia Images
de Georgiana Marina    |    11 Oct 2024   •   12:34

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a început vizita în Turkmenistan, unde sunt prezenți și alți lideri din Asia Centrală. El va avea discuții cu președintele Iranului, într-un moment tensionat pentru Orientul Mijlociu. Înainte să ajungă la Așgabat, el l-a premiat şi pe prietenul său, preşedintele Belarusului, Alexandru Lukașenko, căruia i-a înmânat la Moscova un colan de aur cu pietre.

Alexandru Lukașenko: "Ne-am confruntat de multe ori cu o alegere, dar niciodată, subliniez, nu ne-am îndepărtat niciodată de Rusia. Dumneavoastră și colegii dumneavoastră știți bine acest lucru. Belarus este un aliat de încredere. Vreau ca Rusia să știe acest lucru în primul rând".

Putin i-a dat preşedinteluie Belarusului, Alexandru Lukașenko, un colan de aur cu pietre. FOTO: Profimedia Images

În capitala Turkmenistanului, Putin e prezent pentru a marca 300 de ani de la nașterea poetului și filosofului Magtymguly Pyragy din secolul al XVIII-lea.

Un video difuzat de Kremlin l-a arătat pe Putin sosind într-o limuzină la locul de desfăşurare a conferinţei şi dând mâna cu omologul său turkmen, Serdar Berdîmuhamedov.

La eveniment este aşteptat, între alţi lideri regionali, şi preşedintele Iranului, Masoud Pezeshkian, cu care Vladimir Putin are prevăzută o întâlnire bilaterală pentru a discuta despre situaţia din Orientul Mijlociu, a mai indicat Kremlinul.

Moscova şi Teheranul au condamnat atât atacurile israeliene împotriva Fâşiei Gaza, cât şi bombardamentele împotriva teritoriilor libanez şi sirian, în timp ce Kremlinul s-a abţinut să critice lansarea de rachete iraniene împotriva Israelului.

La mijlocul lunii septembrie, Putin a ordonat semnarea unui acord de parteneriat strategic cu Iranul imediat după ce Occidentul a aprobat noi sancţiuni împotriva Teheranului, acuzându-l de furnizarea de rachete balistice Moscovei.

×
Subiecte în articol: Iran Vladimir Putin Turkmenistan
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close