Avocata unui bărbat torturat de CIA susține că autoritățile de la București trebuie să-și recunoască rolul pe care l-au jucat, după ce un raport publicat de Senatul american a evidențiat, fără să menționeze vreun nume de țară, că în România a existat o închisoare secretă a CIA unde acesta a fost interogat, relatează Reuters, citată de AGERPRES.
Raportul nu menționează numele țărilor care au găzduit închisori ale CIA, dar oferă detalii despre prizonieri transferați spre și de la "centrul de detenție BLACK", care corespund înregistrărilor de trafic aerian privind charterele CIA care au trecut prin aeroporturi din România între 2003 și 2005. Unele dintre aceste înregistrări au fost analizate de Reuters, în timp ce altele au fost citate în documente ale instanței.
Ioan Talpeș, fost consilier prezidențial pe probleme de siguranță națională în perioada 2000-2004, a declarat pentru Reuters că România a permis serviciilor secrete ale SUA să opereze o locație pe teritoriul său național, dar autoritățile de la București nu au știut despre ce persoane au fost închise acolo și nici nu au primit bani în schimbul găzduirii vreunei închisori.
În legătură cu locația utilizată de CIA, el a spus că "a fost stabilit în mod clar de către partea română că românii nu vor participa la acest lucru, și așa a fost convenit cu americanii".
Într-un comunicat transmis marți, Ministerul de Externe al României a precizat că documentul făcut public de Senatul SUA nu conține referiri la România, iar autoritățile române nu dețin niciun fel de probe din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenție ale CIA sau că aeroporturile românești ar fi fost utilizate de CIA pentru transportul sau detenția unor prizonieri suspectați de acte de terorism.
Președintele în exercițiu al României, Traian Băsescu, nu a răspuns la întrebările adresate în scris de Reuters. La rândul său, Serviciul român de Informații Externe a afirmat că nu deține informații care să demonstreze că au existat centre de detenție ale CIA pe teritoriul României.
Întrebat de Reuters despre închisorile CIA, Ion Iliescu, președinte al României între 2000 și 2004, a declarat: "Nu am știut multe lucruri. Și nu știu nimic despre această problemă".
CIA a refuzat orice comentariu.
Amrit Singh, avocata sauditului Adb al-Rahim al-Nashiri, a atras atenția că raportul Senatului american confirmă afirmațiile clientului său că a fost torturat într-o închisoare a CIA de pe teritoriul României și că autoritățile de la București nu au reușit să apere drepturile acestuia.
Raportul Senatului american conține detalii cu privire la tratamentul aplicat lui al-Nashiri extrase direct din dosarele CIA, informații care nu au fost disponibile anterior. Raportul menționează că el a fost torturat de CIA, fără să se precizeze locul.
Aflat în prezent la centrul de detenție american de la Guantanamo, Adb al-Rahim al-Nashiri a depus o plângere împotriva României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), argumentând că Bucureștiul a permis detenția lui în secret și supunerea sa la acte de tortură, iar mai târziu nu a investigat cazul în mod corespunzător, notează Reuters. CEDO a acceptat dosarul, dar încă nu a pronunțat nicio hotărâre. O purtătoare de cuvânt al Curții a refuzat să comenteze chestiuni referitoare la raportul Senatului american.