Antena 3 CNN Externe Avionul invizibil al Chinei a zburat pentru prima oară, înainte de întâlnirea lui Robert Gates cu preşedintele Hu Jintao

Avionul invizibil al Chinei a zburat pentru prima oară, înainte de întâlnirea lui Robert Gates cu preşedintele Hu Jintao

Avionul invizibil al Chinei a zburat pentru prima oară, înainte de întâlnirea lui Robert Gates cu preşedintele Hu Jintao
Foto: Newser.com
11 Ian 2011   •   18:27

Prototipul de avion de vânătoare „invizibil” (stealth - eng., n.r.), dezvoltat de China, a efectuat primul zbor marţi, cu doar câteva ore înainte de întâlnirea secretarului american al Apărării, Robert Gates cu preşedintele chinez Hu Jintao. Este un efort foarte important al acestei ţări, care face progrese serioase în dezvoltarea tehnologiilor militare de ultimă generaţie, relatează Associated Press.

Avionul denumit J-20 a zburat aproximativ 15 minute deasupra unui aeroport din sud-vestul oraşului Chengdu, unde a fost observat săptămâna trecută, în timp ce efectua teste la sol.

De asemenea, mai multe site-uri militare chineze neoficiale au publicat o serie de fotografii cu avionul în zbor, şi de la sol, în timp ce era înconjurat de mai multe persoane, atât în civil cât şi militari.



J-10, un avion de vânătoare chinez a zburat în spatele prototipului. Zborul-test are loc în a doua zi a vizitei în China a secretarului american al Apărării, Robert Gates, iar autorităţile militare chineze nu au făcut niciun efort de a îndepărta fotografiile cu J-20 de pe internet.

Se pare că testele de zbor au fost făcute intenţionat acum, Beijingul încercând în acest fel să trimită un mesaj Statelor Unite, şi altora, pentru a fi mai transparenţi în privinţa modernizărilor militare din domeniul apărării şi a intenţiilor viitoare în acest sens.

Cu toate că mai are încă mult până va intra în inventarul Chinei, J-20 este un potenţial rival al F-22 Raptor, construit de americani, singurul avion stealth folosit în acest moment. SUA introduce tehnologia stealth şi la F-35 Joint Strike Fighter, iar Sukhoi T-50 al Rusiei a efectuat primul său zbor anul trecut şi va intra în dotarea armatei peste patru ani.

În fotografii se observă că J-20 este mai mare decât cel rusesc sau american şi are două motoare, care i-ar putea permite să zboare mai departe şi să transporte arme mai grele.



J-20 ar putea constitui o ameninţare directă şi imediată pentru Taiwan, insula care se autoguvernează şi despre care China spune că îi aparţine de fapt şi că îl va recupera chiar prin forţă dacă va fi necesar.

Apărarea antiaeriană taiwaneză este formată în general din avioane americane F-16 şi franceze – Mirage, iar sistemul său electronic de avertizare nu ar putea să facă faţă tehnologiei stealth.

Fotografiile cu avionul J-20, prezentate recent, au provocat îngrijorare în SUA în privinţa modernizării militare a Chinei, care include şi iminenta lansare a primului său portavion.

Astfel de arme, scria Wall Street Journal, vor spori puterea Chinei care va putea contracara intervenţiile Statelor Unite în conflilcte precum cel referitor la Taiwan şi va contesta supremaţia navală a americanilor în regiunea Asia-Pacific.

×
Subiecte în articol: avion America China
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close