Această aeronavă a aterizat la baza Souda din insula Creta, folosită de către forțele NATO pentru îndeplinirea de misiuni în zona Mării Negre cu diverse mijloace de cercetare.
Este pentru prima dată de la accidentul nuclear de la Cernobîl când o astfel de aeronavă este detașată pentru misiuni in Europa.
Decizia vine după ce Ucraina a avertizat că Rusia a început evacuările de personal de la Zaporojie și că suspectează că Moscova plănuiește să provoace un incident nuclear la centrală.
Citește și: Ucraina se pregătește pentru cazul în care Rusia aruncă în aer centrala nucleară Zaporojie
"Rusia este pregătită, din punct de vedere tehnic, să provoace o explozie locală la acest complex, care ar putea provoca o emisie de substanțe periculoase în aer", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Și publicația britanică The Times estimează că președintele rus Vladimir Putin ar putea să ordone aruncarea în aer a centralei nucleare Zaporojie, pentru a-și consolida poziția, a cărei fragilitate a fost expusă de recenta rebeliune a mercenarilor Wagner.
Dacă va recurge la un astfel de gest disperat și periculos pentru toată Europa, Moscova urmează să dea vina pe Ucraina, așa cum a procedat și în cazul distrugerii barajului de la Nova Kahovka, eveniment în urma căruia inundațiile au ucis peste 100 de persoane, estimează analiștii militari occidentali.
Dmitri Medvedev: "Apocalipsa nucleară nu este probabilă, ci foarte probabilă!"
Pe acest fond tensionat, Rusia și intensifică retorica nucleară, ca de fiecare dată când situația pe frontul din Ucraina nu merge prea bine pentru trupele Moscovei.
Într-un interviu recent, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, a declarat că sprijinul occidental pentru Ucraina crește riscul unui conflict nuclear.
"Voi remarca un lucru pe care politicienilor de orice tip nu le place să îl admită: Apocalipsa nucleară nu este doar posibilă, ci foarte posibilă", spune Medvedev, din poziția actuală, de vicepreședinte al Consiliului rus de Securitate.
În perioada următoare sunt așteptate zboruri ale aparatului trimis de SUA în Grecia, în vederea monitorizării nivelului de radiații nucleare în jurul centralei nucleare de la Zaporojie.
Foto: aparat WC-135 al forțelor aeriene americane, utilizat pentru detectarea radiațiilor nucleare