Un nou episod al crizei politice dintre Turcia și Israel a avut loc duminică, după ce o aeronavă a companiei El Al a efectuat o aterizare de urgență pe aeroportul din Antalya pentru a evacua un pasager bolnav, relatează Agerpres.
Compania israeliană acuză personalul turc de pe aeroport că a refuzat să realimenteze avionul.
Este vorba de aeronava care efectua zborul LY5102, de la Varșovia la Tel Aviv. Aparatul a fost nevoit să aterizeze în Antalya pentru a evacua un pasager bolnav.
Urmare a refuzului turcilor de a furniza combustibil avionului, pilotul s-a văzut nevoit să plece spre insula Rodos din Grecia, în ideea de a alimenta acolo, susține transportatorul israelian.
"Lucrătorii locali (din Antalya) au refuzat să alimenteze avionul, chiar dacă aterizarea de urgență a fost din motive medicale", a indicat compania El Al într-un comunicat.
Surse diplomatice turce au confirmat că aparatul israelian a fost autorizat să efectueze o aterizare de urgență, deoarece un pasager de la bord avea probleme medicale.
Însă turcii au propria lor versiune cu privire la ce s-a întâmplat, de fapt, pe aeroport.
"Combustibilul urma să fie transferat avionului (...) dar, atunci când procedura corespunzătoare era pe cale să fie finalizată, căpitanul a decis să plece", a declarat o sursă turcă.
Relațiile dintre Turcia și Israel s-au deteriorat odată cu războiul din Gaza
Turcia este printre puținele țări cu majoritate musulmană care au recunoscut statul evreu.
Însă relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat de la începutul războiului din Fâșia Gaza, declanșat ca urmare a atacului efectuat de gruparea islamistă Hamas în Israel la 7 octombrie.
Urmare a deteriorării relațiilor, zborurile comerciale între cele două ţări au fost suspendate.
De asemenea, președintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a înmulțit declarațiile de sprijin pentru mișcarea palestiniană Hamas și a denunțat operațiunea israeliană din Gaza.