Antena 3 CNN Externe Un avion al companiei El Al a aterizat de urgență în Antalya. Transportatorul israelian îi acuză pe turci că au refuzat să alimenteze aeronava

Un avion al companiei El Al a aterizat de urgență în Antalya. Transportatorul israelian îi acuză pe turci că au refuzat să alimenteze aeronava

Un avion al companiei El Al a aterizat de urgență în Antalya. Transportatorul israelian îi acuză pe turci că au refuzat să alimenteze aeronava
Avion de pasageri. Sursă foto: hepta / Zuma Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Iun 2024   •   23:05

Un nou episod al crizei politice dintre Turcia și Israel a avut loc duminică, după ce o aeronavă a companiei El Al a efectuat o aterizare de urgență pe aeroportul din Antalya pentru a evacua un pasager bolnav, relatează Agerpres.

Compania israeliană acuză personalul turc de pe aeroport că a refuzat să realimenteze avionul.

Este vorba de aeronava care efectua zborul LY5102, de la Varșovia la Tel Aviv. Aparatul a fost nevoit să aterizeze în Antalya pentru a evacua un pasager bolnav.

Urmare a refuzului turcilor de a furniza combustibil avionului, pilotul s-a văzut nevoit să plece spre insula Rodos din Grecia, în ideea de a alimenta acolo, susține transportatorul israelian.

"Lucrătorii locali (din Antalya) au refuzat să alimenteze avionul, chiar dacă aterizarea de urgență a fost din motive medicale", a indicat compania El Al într-un comunicat.

Surse diplomatice turce au confirmat că aparatul israelian a fost autorizat să efectueze o aterizare de urgență, deoarece un pasager de la bord avea probleme medicale.

Însă turcii au propria lor versiune cu privire la ce s-a întâmplat, de fapt, pe aeroport.

"Combustibilul urma să fie transferat avionului (...) dar, atunci când procedura corespunzătoare era pe cale să fie finalizată, căpitanul a decis să plece", a declarat o sursă turcă.

Relațiile dintre Turcia și Israel s-au deteriorat odată cu războiul din Gaza

Turcia este printre puținele țări cu majoritate musulmană care au recunoscut statul evreu.

Însă relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat de la începutul războiului din Fâșia Gaza, declanșat ca urmare a atacului efectuat de gruparea islamistă Hamas în Israel la 7 octombrie.

Urmare a deteriorării relațiilor, zborurile comerciale între cele două ţări au fost suspendate.

De asemenea, președintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a înmulțit declarațiile de sprijin pentru mișcarea palestiniană Hamas și a denunțat operațiunea israeliană din Gaza.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Incendiu puternic, pe Șoseaua Olteniței din Popești-Leordeni, lângă București
x close