"Pentru piloții britanici din România, alarma a fost dată încă de vineri. Aeronavele au fost trimise spre zona de conflict, fiind ridicate de la sol în momentul în care a început atacul iranian.
Aparatele britanice au sosit în România pe 25 martie, cu un personal de 200 de oameni - piloți și personal de întreținere - pentru întărirea misiunilor de poliție aeriană. SUA, Marea Britanie, Franța și Iordania au fost țările care au doborât dronele și rachetele lansate de Iran în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Atacul a fost anunțat drept represalii pentru o lovitură atribuită Israelului la începutul acestei luni, în Siria, în urma căreia au fost uciși într-un complex diplomatic al Teheranului din Damasc mai mulți militari iranieni de rang înalt.
După atacul din weekend, respins de Israel și de aliații săi, președintele american Joe Biden și alți oficiali americani au anunțat guvernul statului evreu că nu vor sprijini Israelul într-un eventual contraatac asupra Iranului", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.
General (r) român: Se conturează o coaliție în sprijinul Israelului, la care va contribui și România
"Aeronavele britanice sunt sub comandă britanică și pot executa misiuni ordonate de Marea Britanie. Ele sunt, prin transfer de autoritate, alocate pentru misiuni de poliție aeriană pe teritoriul României dar pot să execute oricând misiuni naționale. Probabil că au fost aduse mai aproape, la baza britanică din Cipru și, probabil, de acolo au decolat și au operat în Siria (...)
Se conturează deja un grup de state care au intervenit activ, militar, în sprijinul Israelului. Deci, se conturează o coaliție și, probabil, și România își va aduce contribuția. Nu știu dacă în mod direct, că nu prea avem cu ce.
Dar, cu siguranță, preocuparea guvernului români este corectă, pentru că avem cetățeni în zonă pe care s-ar putea să fie nevoie să-i aducem acasă", a declarat la Antena 3 CNN generalul (r) Marius Crăciun.