Aeronavele vor sosi marți la baza de la Otopeni, fiind deservite de 180 de militari ce vor fi desfășurați acolo.
În zilele următoare, aceste aparate, cunoscute drept "ochii din cer ai NATO", vor începe să facă zboruri de recunoaștere deasupra teritoriului aliat, într-o misiune programată să dureze câteva săptămâni.
AWACS înseamnă Airborne Warning and Control System, adică Sistem Aeropurtat de Avertizare și Control.
Un singur avion AWACS poate localiza orice aparat de zbor sau navă la o distanță de până la 400 de kilometri.
Trei avioane AWACS pot scana, împreună, întreg spațiul european al NATO.
NATO:"Avioanele AWACS, esențiale pentru descurajare și postura de apărare a Alianței"
O fotografie radar de 360 de grade realizată de AWACS poate fi distribuită instantaneu avioanelor de luptă sau altor unități militare.
Avioanele sunt construite să poată zbura mai mult de 10 ore și să fie alimentate în aer.
"Câtă vreme războiul ilegal al Rusiei în Ucraina continuă să amenințe pacea și securitatea în Europa, nu trebuie să existe nicio îndoială cu privire la hotărârea NATO de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat.
AWACS poate repera aeronave la sute de kilometri distanță, ceea ce face ca aceste aparate să reprezinte o capacitate-cheie pentru descurajarea și postura de apărare a NATO.
Mulțumesc României pentru găzduirea AWACS, ceea ce aduce o contribuție importantă la avertizarea noastră timpurie", a comunicat Oana Lungescu, purtător de cuvânt al NATO.
Aeronavele trimise în România aparţin unei flote de 14 avioane de supraveghere NATO cu sediul la o bază din vestul Germaniei.
Foto: aeronave AWACS la baza de la Geilenkirchen, Germania