Atacurile se concentrează asupra zonelor unde s-au refugiat teroriştii din Al-Qaida şi alţi insurgenţi, alungaţi din Bagdad în ultimele luni. "Nu ne-am terminat încă treaba. Mai sunt multe de făcut. Dar cred că se simte că am lansat o ofensivă importantă", a declarat Robert Gates, ministrul Apărării al SUA.
Potrivit armatei americane, strategia iniţiată acum un an a dat rezultate: numărul atacurilor rebele s-a redus cu peste 60 la sută. Violenţa s-a intensificat, totuşi, în provinciile sunnite de la nord de Bagdad, unde Al-Qaida se îndreaptă împotriva liderilor locali trecuţi de partea americanilor.
Generalii americani doresc să elimine, pe cât posibil, şi aceste focare de rezistenţă până în iunie, când se va încheia retragerea efectivelor suplimentare trimise anul trecut în Irak.
Efectivul militarilor americani va ajunge atunci la 130.000, faţă de 160.000 în prezent. Ministrul irakian al Apărării, în vizită la Washington, a dat asigurări că trupele sale îşi pot asuma răspunderea securităţii ţării în 2009.
Unii analişti avertizează, însă, că situaţia s-ar putea degrada din nou chiar şi la Bagdad, în lipsa unor acorduri politice între şiiţi şi sunniţi.
Antena 3
.