Antena 3 CNN Externe Un avertizor de integritate de la Boeing susține că multe avioane ieșeau din fabrică cu piese lipsă

Un avertizor de integritate de la Boeing susține că multe avioane ieșeau din fabrică cu piese lipsă

Carcasele avioanelor fabricate de cel mai mare furnizor al Boeing ieșeau în mod regulat din fabrică cu defecte grave, potrivit unui fost inspector de calitate al firmei.

Un avertizor de integritate de la Boeing susține că multe avioane ieșeau din fabrică cu piese lipsă
Un avertizor de integritate de la Boeing atrage atenția că mai multe avioane ieșeau din fabrică cu piese lipsă
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Mai 2024   •   21:00

Santiago Paredes, care a lucrat pentru Spirit AeroSystems din Kansas, a declarat pentru BBC că adesea găsea până la 200 de defecte pe piesele pregătite pentru a fi livrate către Boeing.

"Găseam o mulțime de elemente de fixare lipsă, o mulțime de piese îndoite, uneori chiar piese lipsă", declară Santiago Paredes. 

Paredes a făcut acuzațiile la adresa Spirit într-un interviu în exclusivitate pentru BBC și rețeaua americană CBS, în care a descris ceea ce spune că a trăit în timp ce lucra la firmă între 2010 și 2022.

El era obișnuit să găsească "oriunde între 50 și 100, 200" de defecte pe fuselajele – corpul principal al avionului – care urmau să fie livrate către Boeing, a spus el.

Secretarul american al transporturilor, Pete Buttigieg, a declarat că guvernul „pune Boeing sub lupă” prin intermediul investigațiilor în curs de desfășurare ale Administrației Federale a Aviației (FAA).

"Trebuie să demonstreze că respectă standardele de calitate și standardele de siguranță pe care FAA le-a stabilit mai departe", a declarat el pentru BBC.

Incidentul care a pus lupa pe ei

Atât Spirit AeroSystems, cât și Boeing au fost intens analizate după ce o ușă s-a desprins de un 737 Max nou-nouț la scurt timp după decolare, în ianuarie, lăsând o gaură în partea laterală a avionului.

Potrivit anchetatorilor, ușa fusese montată inițial de către Spirit, dar fusese ulterior îndepărtată de către tehnicienii Boeing pentru a remedia nituirea defectuoasă.

Incidentul a determinat autoritatea de reglementare din SUA, Administrația Federală a Aviației, să lanseze un audit al practicilor de producție la ambele firme. Acesta a descoperit mai multe cazuri în care companiile nu au respectat practicile de control al producției.

×
Subiecte în articol: avioane piese Boeing Santiago Paredes
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
O fată de 17 ani și un tânăr de 24, găsiți morți într-un hotel din București
x close