Antena 3 CNN Externe Avertisment ONU: "Soluția la criza nucleară nord-coreeană trebuie să fie una politică și nu ar trebui să se ajungă la război"

Avertisment ONU: "Soluția la criza nucleară nord-coreeană trebuie să fie una politică și nu ar trebui să se ajungă la război"

1 minut de citit Publicat la 17:59 19 Sep 2017 Modificat la 17:59 19 Sep 2017
o_1bqdaa9um1e9p1jlnvi51j44ql38.jpg
FOTO: Pixabay

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a pledat pentru o "lume fără arme nucleare ", avertizând asupra riscului unui război cu Coreea de Nord, relatează AFP și Reuters.

"Cer Consiliului de Securitate al ONU să-și mențină unitatea în criza cu Coreea de Nord", a spus Guterres, care a deschis oficial Adunarea Generală a ONU ce reunește 193 de state.

În primul său discurs rostit în fața celor aproximativ 130 de șefi de stat și de guvern care participă la Adunarea Generală a ONU, secretarul general al Națiunilor Unite a declarat că soluția la criza nucleară nord-coreeană trebuie să fie una politică și că nu ar trebui să se ajungă la război.

"Este momentul pentru diplomație. Nu trebuie să ne îndreptăm către război". "Numai unitatea va face posibilă denuclearizarea Peninsulei Coreea și va crea posibilitatea unui angajament diplomatic pentru rezolvarea crizei", a spus Guterres.

Afirmația acestuia a venit în condițiile în care cresc tensiunile în legătură cu continuarea de către Phenian a programului său nuclear și de rachete balistice. Mai mult, președintele american Donald Trump a avertizat că ia în calcul o acțiune militară împotriva Coreii de Nord.

"Într-un sens mai larg, toate țările trebuie să dea dovadă de un angajament mai ferm față de obiectivul universal, acela al unei lumi fără arme nucleare. Statele care dețin arme nucleare au responsabilitatea de a conduce această mișcare", a  declarat Guterres.

Miercuri, primele state urmează să înceapă să semneze la ONU un tratat care interzice armele nucleare.

Mai mult de 120 de țări au adoptat acest tratat la începutul verii pentru a întări neproliferarea. Demersul este însă respins de țările dotate cu arme nucleare, inclusiv cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franța și China).

×
x close