Turcia găzduiește deja aproape două milioane de imigranți sirieni, mai mult decât orice altă țară vecină Siriei, devenind lider mondial ca țară gazdă pentru refugiați. Acum există preocuparea că luptele din jurul orașului sirian Alep (nord) vor împinge peste granițe încă un milion de refugiați.
"Turcia a atins deja capacitatea maximă în ceea ce privește adăpostirea refugiaților. Acum, există discuții că ar putea să apară un nou val de refugiați. Aceasta ar depăși capacitatea Turciei și ar pune UE în postura de a primi și mai mulți imigranți'', a declarat Volkan Bozkir pentru ziarul Hurriyet în cursul unei vizite la Bruxelles.
Europa se confruntă deja cu o criză a imigrației și statele europene nu reușesc să ajungă la un acord în ceea ce privește gestionarea acestei probleme. Peste 135.000 de refugiați și imigranți au ajuns în Europa pe mare în prima jumătate a acestui an și aproape 2.000 au murit în acest an încercând să traverseze Marea Mediterană.
Mulți dintre ei fug din calea războiului, a reprimării și sărăciei în Africa și în Orientul Mijlociu. Mulți sunt sirieni, unii dintre aceștia încercând să traverseze pe mare, între Turcia și Grecia.
Bozkir a declarat că suma cheltuită de Turcia pentru refugiați — odată cu crearea mai multor tabere de-a lungul graniței de 900 km cu Siria — este cu mult mai mare decât ajutorul oferit de Uniunea Europeană, la care Turcia dorește sa adere.
''Am cheltuit șase miliarde de dolari până acum. Suma totală alocată de UE este de 70 de milioane de euro și deocamdată este doar o promisiune, (banii) nu au ajuns încă la noi'', a afirmat oficialul turc.