O simulare realizată de aceştia arată o scădere de 99% a acestora până la finele secolului, în cazul în care nivelul emisiilor va continua să crească în ritmul actuală. Chiar dacă emisiile ar fi reduse, 70% dintre gheţari tot vor dispărea.
La această simulare au lucrat cercetători din Nepal, Olanda şi Franţa. Ei au studiat tipare ale vremii şi au creat un model al condiţiilor meteo de pe Everest pentru a identifica viitorul impact al creşterii temperaturilor.
"În cel mai rău caz, 99% din masa gheţarilor va dispărea, dar chiar şi dacă începem să reducem emisiile, am putea observa o reducere de 70% a acestora", explică Joseph Shea, cercetătorul care a condus acest proiect.
Creşterea temperaturilor va mări şi rata la care zăpada şi gheaţa se topeşte, dar ar putea duce şi la apariţia unor modificări ale precipitaţiilor la înălţimi critice, în zonele unde există gheţarii.
Echipa a studiat în cadrul cercetării gheţari din bazinul Dudh Kosi aflat în Nepal, regiune unde există cele mai înalte vârfuri montane din lume, inclusiv Muntele Everest, şi o zonă de 400 de kilometri pătraţi de gheţari. În analiză au fost studiate şi imagini obţinute prin satelit şi felul în care s-au micşorat zonele cu gheţari între anii 1977-2010.