Antena 3 CNN Externe Avertisment de la Juncker: UE este incapabilă să funcţioneze fără Tratatul de la Lisabona

Avertisment de la Juncker: UE este incapabilă să funcţioneze fără Tratatul de la Lisabona

2 minute de citit Publicat la 18:55 22 Iun 2008 Modificat la 18:55 22 Iun 2008
Avertisment de la Juncker: UE este incapabilă să funcţioneze fără Tratatul de la Lisabona
Scântei la vârful Uniunii Europene. Respingerea Tratatului de la Lisabona de către irlandezi a pus pe jar oficialii europeni. După întrunirea Consiliului European de vară de la Bruxelles, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker avertizează că Uniunea Europeană este “incapabilă” să funcţioneze fără tratatul de la Lisabona. Iar semnalul de alarmă este tras de unul dintre cei mai respectaţi lideri europeni, Juncker fiind o figură aparte printre personalităţile ce conduc statele comunitare. Umorul şi inteligenţa l-au făcut nu de puţine ori să calmeze spiritele “uniunonale”, dar l-au şi adus în prim-planul lumii politice.

Alături de Tony Blair, fost premier al Marii Britanii, şi Joschka Fischer, fost ministru de Externe al Germaniei, prim-ministrul luxemburghez Jean-Claude Juncker se luptă pentru preşedinţia Uniunii Europene. Liderul european prin excelenţă sau “Domnul Euro”, cum mai este numit, Juncker este cel de al cărui nume se leagă Tratatul de la Maastricht, proiectul zonei euro şi, mai ales, introducerea unei Constituţii a Uniunii Europene. De aici implicarea sa în acest proiect, pe care nu s-a sfiit să-l catalogheze drept o “înfrângere personală”, atunci când a fost respins.

Tratatul de la Lisabona este însă o a doua şansă. La care “Domnul Euro” ţine la fel de mult şi pentru care se luptă în fiecare stat comunitar. Calităţile de fin orator şi bun negociator ce l-au făcut cunoscut nu au fost dezminţite nici acum, când Juncker este pus în faţa unei noi probleme: tratatul nu a fost susţinut de irlandezi, ceea ce poate echivala cu un nou eşec. „Nu o să depăşim criza dacă ţinem predici Irlandei sau dacă o izolăm”, a declarat el indignat de atitudinea pe care celelalte state au adoptat-o faţă de irlandezi. Numele său se leagă în strânsă măsură de acest proiect, iar un prim atac ar fi putut veni din partea sa. Juncker încearcă însă şi de această dată să respecte dorinţa fiecărui stat şi să găsească puncte comune pe care să clădească o dezbatere.

“Plec de la principiul că tratatul va intra în vigoare, dar pur şi simplu nu ştiu când se va întâmpla acest lucru. Dacă nu va intra în vigoare, vom fi total incapabili să funcţionăm în Europa”, a declarat Juncker, citat de AFP. Şi din nou a respins ideea oricărei lărgiri a Uniunii Europene, până când tratatul de la Lisabona nu va fi ratificat de statele comunitare. În ceea ce priveşte cazul Irlandei, premierul Luxemburgului a respins clar posibilitatea organizării unui nou referendum.

În ciuda crizei provocate de “nu”-ul irlandez, UE “nu poate să închidă uşa în nas Turciei, care se află în proces de negociere”, a precizat el. Iar una dintre soluţii ar putea fi organizarea unui referendum la scară europeanp”. “Sunt absolut deschis la ideea unui referendum la scară europeană. (...) Pe viitor, acesta ar putea fi un instrument judiciar folosit pentru aflarea răspunsului la o întrebare esenţială: Vreţi să deveniţi membru al Uniunii Europene şi să renunţaţi la anumite drepturi şi revendicări?”, a subliniat Juncker.

În urma discuţiilor de la Bruxelles, oficialii au ajuns la concluzia că “problema tratatului” trebuie rezolvată în maxim patru luni. Tratatul de la Lisabona, gândit pentru a îmbunătăţi funcţionarea instituţiilor Uniunii Europene, trebuie să fie ratificat de toate cele 27 de state membre pentru a putea intra în vigoare.

Antena3.ro

×
x close