Antena 3 CNN Externe Averea lui Putin, păzită de cei mai buni prieteni din copilărie şi ascunsă lumii. Peter Kolbin, amicul liderului de la Kremlin care a lucrat ca măcelar

Averea lui Putin, păzită de cei mai buni prieteni din copilărie şi ascunsă lumii. Peter Kolbin, amicul liderului de la Kremlin care a lucrat ca măcelar

Cel mai bun prieten al președintelui rus este şi paznicul averii lui. Documente din scandalul Panama Papers arată rolul său în schemele financiare ale preşedintelui rus. Mai sunt alţi oameni în care Putin are încredere totală, majoritatea prieteni din copilărie.

putin prieteni copilarie
Averea lui Putin, păzită de cei mai buni prieteni din copilărie şi ascunsă lumii. Peter Kolbin, amicul liderului de la Kremlin care a lucrat ca măcelar Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Apr 2022   •   14:20

Potrivit investigatorilor independenţi, aceştia sunt cei care îl ajută pe ţarul de la Kremlin să îşi ţină averea departe de ochii lumii.

Vorbim de acţiuni, imobile, iahturi care valorează zeci de miliarde de dolari.

Serghei Roldugin, nașul fiicei lui Vladimir Putin

Maria, cunoscută și sub numele de Masha, s-a născut pe 28 aprilie 1985. În fotografia făcută la botez, în centru se află Vladimir Putin, ținând în brațe noua sa fiică. Alături de el este Lyudmila, soția lui, iar de ambele părți sunt nașii Mariei, Ira și Serghei Roldughin. Roldughin a fost alegerea evidentă ca naș: îl cunoștea pe Putin de opt ani și era cel mai bun prieten al lui.

Violoncelistul a rămas cel mai apropiat om de preşedintele Rusiei şi în ziua de azi. Şi a fost recompensat pentru asta: deţine acum 3,3% din acţiunile Rossiya Bank, pachet estimat la 5 milioane de euro si este declarat Artist al Poporului, decoraţie acordată de Puțin însuşi.

Potrivit dezvăluirilor din Panama Papers, Roldughin este implicat în patru companii offshore, care au făcut avere din tranzacții dubioase cu acțiuni ale companiilor de stat Rosneft, Rostelecom, VTB, KamAZ, AvtoVAZ și altele. Cifra de afaceri a uneia dintre firmele lui Roldughin a fost de aproximativ două miliarde de dolari. Acestea fac parte din schema financiară gestionată de Rossiya Bank, instituţia deținută de cei mai apropiați prieteni și rude ale lui Putin.

În plus, Roldughin cheltuie bani prin intermediul Fundaţiei pentru Talent şi Succes, pe care o deţine şi care a încasat de la statul rus miliarde de ruble de-a lungul anilor.

Mihail Şelomov, unul dintre nepoţii lui Putin

În ciuda averii uriaşe pe care o gestionează, acesta trăieşte o viaţă modestă. Aşa a reuşit să treacă neobservat ani de zile, fără să existe imagini publice cu el.

În iunie 2002 a înființat compania Accept în Sankt Petersburg, a cărei activitate principală este investiția în valori mobiliare. Aceasta deţine acum şi companiile Platinum și Sogaz-Real Estate. Accept și Platinum au 8,4% din acțiunile Rossiya Bank. Accept deține, de asemenea, 50% din Igora Drive, o companie care construiește o pistă de curse auto lângă Sankt Petersburg.

Toate aceste companii au profituri anuale de zeci de milioane de dolari, iar averea lui Şelomov este estimată la 573 de milioane de dolari.

Peter Kolbin, amicul liderului de la Kremlin care a lucrat ca măcelar

Un alt prieten din copilărie al lui Puțin s-a transformat între timp în "portofelul" preşedintelui rus. Este vorba despre un măcelar, Peter Kolbin, a cărui viaţă s-a schimbat radical când Putin a ajuns la putere.

Nici el nu a apărut vreodată în atenţia publicului şi nu există imagini disponibile cu el. Cel puţin în acte, Kolbin a înfiinţat, în 2001, Raznoexport. Filiala acestei companii a început să furnizeze echipamente pentru Gazprom. O altă companie a lui Kolbin, Surguteks, a fost exportatorul de petrol pentru Surgutneftegaz.

În 2004, s-a alăturat Consiliului de Administrație al biroului de la Geneva al companiei petroliere finlandeze-suedeze International Petroleum Products. În 2005, Kolbin a devenit al treilea acționar al Gunvor, compania lui Ghenady Timchenko, un alt complice al lui Putin.

Averea lui Kolbin a fost estimată la 550 de milioane de dolari în 2019, iar prin companiile sale au trecut miliarde de dolari. Kolbin însuși nu dispune de ele.

Trăiește un stil de viață foarte modest, locuiește în Ivangorod, lângă Estonia și nu-i place să fie numit om de afaceri.

Ghenadi Timcenko, prieten apropiat și confident al lui Putin

 Potrivit revistei Time, el face parte din cercul restrâns de "prieteni judo ai lui Putin", împreună cu frații Arkady și Boris Rotenberg. Timchenko și Putin ar fi avut interese comerciale comune în anii 1990, iar Timchenko servește drept unul dintre portofelele lui Putin, acumulând și păstrând active mari în bănci străine, companii de energie și infrastructură și conturi offshore.

Compania lui principală este Gunvor, iar aceasta a beneficiat din plin de arestarea lui Mihail Hodorkovski și de vânzarea activelor lui în compania Iukos.

"Când Vladimir Putin a devenit preşedinte, a forţat cele mai mari companii petroliere să oprească exporturile directe şi să folosească o companie offshore din Elveţia, Gunvor, deţinută de Timcenko şi un alt prieten din copilărie al lui Puțin, Peter Kolbin", declara Aleksei Navalnîi, curajosul lider al opoziţiei ruse.

Cine este Arkady Rotenberg

Arkady Rotenberg este coproprietar al grupului Stroygazmontazh, cea mai mare companie de construcții de conducte de gaz și linii de alimentare cu energie electrică din Rusia.

Născut la Leningrad, în tinerețe, a practicat judo în aceeași grupă cu Vladimir Putin. Rotenberg mai deţine Banca "Northern Sea Route", Banca Internațională pentru Cooperare Comercială, compania de asigurări SMP Insurance şi compania de infrastructură Mostotrest.

Compania a participat, printre altele, la construcția de facilități pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 de la Soci şi la construcția podului Crimeea peste strâmtoarea Kerci. Potrivit Fondului Anticorupție al lui Alexei Navalny, până în 2017, compania Stroygazmontazh a lui Arkady Rotenberg a primit comenzi guvernamentale în valoare de peste peste 15 miliarde de dolari.

Cu puțin timp înainte de sfârșitul mandatului prezidențial în 2012, Dmitri Medvedev a promovat "Mostotrest" prin achiziționarea de contracte de construcție a drumurilor la Moscova în valoare de câteva zeci de miliarde de ruble fără licitație
 

 

×
Subiecte în articol: avere Putin prieteni copilarie Vladimir Putin
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close