Moașele din satele din India au fost obligate de familiile din caste superioare să le ucidă nou-născuții fete, pentru că le considerau o povară. S-a ajuns ca 35 de moașe să ucidă într-un an 1.000 de fetițe, arată un reportaj BBC care a urmărit această poveste timp de 30 de ani. Între timp, datorită ajutorului unui asistent social și al ONG-urilor, moașele au refuzat să mai ucidă copii.
Moașa Siro Devi o îmbrățișează pe Monica Thatte, plângând. Monica, acum în vârstă de 20 de ani, s-a întors în orașul indian unde s-a născut, și unde a fost salvată de la moarte de Siro. În spatele acestei întâlniri emoționante stă o poveste dureroasă. Cu puțin timp înainte de a se naște Monica, Siro și mai multe moașe indiene ca ea au fost obligate să ucidă nou născuți fete. Monica a fost una dintre fetițele salvate.
BBC a urmărit timp de 30 de ani povestea moașei Siro. Ea și alte moașe din satele din Bihar, India, au dat primul interviu în 1996.
Ulterior, o organizație neguvernamentală le-a identificat ca fiind suspecte de uciderea fetițelor din districtul Katihar, la presiunea părinților nou-născuților.
Hakiya Devi, cea mai bătrână dintre moașele intervievate, a povestit atunci că a ucis 12 sau 13 bebeluși. O altă moașă, Dharmi Devi, a recunoscut că a ucis cel puțin 15-20 de copii. Este imposibil să se stabilească numărul exact de bebeluși uciși având în vedere modul în care au fost adunate informațiile. Aceste date au apărut însă într-un raport publicat în 1995 de un ONG și au fost susținute de declarații date de 30 de moașe. Dacă estimările raportului sunt exacte, peste 1.000 de fetițe erau ucise în fiecare an într-un district, de doar 35 de moașe. Potrivit raportului, Bihar avea la acea vreme mai mult de jumătate de milion de moașe, iar asta nu se întâmpla doar în Bihar.
Moașele nu puteau niciodată refuza, a spus Hakiya Devi. „Familia încuia camera și stătea în spatele nostru cu bețe”, a povestit Hakiya Devi. „Spuneau: „Avem deja patru-cinci fiice. Acest lucru ne va sărăci. Când le vom da zestre, vom muri de foame. Acum, s-a născut o altă fată. Omoar-o”. Cui puteam să ne plângem? Ne-am speriat. Dacă mergeam la poliție, aveam probleme. Dacă vorbeam, oamenii ne amenințau”, a adăugat ea.
Rolul moașei în India rurală este înrădăcinat în tradiție și stă sub semnul realitățile dure ale sărăciei și ale castei. Moașele intervievate de BBC aparțineau castelor inferioare din ierarhia castelor din India. Moașa era o meserie transmisă lor de mame și bunici. Pentru ele, era de neconceput să refuze ordinele date de familii puternice, din caste superioare.
Moașei i se putea promite un sari, un sac de cereale sau o sumă mică de bani pentru uciderea unui copil. Uneori însă rămâneau doar la stadiul de promisiuni. La nașterea unui băiat primeau aproximativ 1.000 de rupii.
Pentru multe familii, bogate sau sărace, nunta e condiționată de zestre. Și aceasta este ceea ce, pentru mulți, face din nașterea unui fiu o sărbătoare și din nașterea unei fiice o povară financiară.
„Un băiat este ca un zeu. O fiică e undeva jos. Indiferent dacă un fiu are sau nu grijă de părinții săi, toți își doresc un băiat”, a povestit Siro Devi, singura moașă dintre cele intervievate acum 30 de ani care mai este în viață.
Preferința pentru fii poate fi văzută în datele la nivel național ale Indiei. Cel mai recent recensământ al său, din 2011, a înregistrat un raport de 943 de femei la fiecare 1.000 de bărbați. Aceasta este totuși o îmbunătățire față de anii 1990. La recensământul din 1991, raportul a fost de 927/1.000.
După 1996, moașele începuseră să se opună ordinelor de a ucide fetele nou-născute. Schimbarea a fost încurajată de Anila Kumari, un asistent social care a sprijinit femeile din satele din jurul Katihar și a fost preocupată de stoparea acestor crime.
Ea le-a întrebat pe moaşe: „I-ai face asta propriei tale fiice?”. Întrebarea ei le-a pus pe gânduri. Moașele au primit ajutor financiar prin intermediul unor ONG-uri, iar violențele s-au redus.
În 2007, Siro spunea reporterului BBC: „Acum, oricui îmi cere să ucid, îi spun: „Uite, dă-mi copilul și îl duc la Anila”.
Moașele au salvat cel puțin cinci fete nou-născute din familii care doreau să fie ucise sau care deja le abandonaseră. Un copil a murit, dar Anila a intervenit pentru ca ceilalți patru să fie trimiși în capitala Biharului, Patna, la un ONG care s-a ocupat ca ele să fie adoptate. Una dintre ele este Monica Thatte.