Antena 3 CNN Externe "Avansul Ucrainei în Kursk e presărat cu distrugeri." Ce a văzut presa străină în regiunea în care ucrainenii avansează de 11 zile

"Avansul Ucrainei în Kursk e presărat cu distrugeri." Ce a văzut presa străină în regiunea în care ucrainenii avansează de 11 zile

Distrugeri in Kursk by CNN
Dovezi ale luptelor purtate în Kursk, după intrarea trupelor ucrainene pe 6 august 2024. Sursă: CNN
de A.I.    |    17 Aug 2024   •   17:54

Avansul trupelor ucrainene în Kursk a lăsat în urmă distrugeri pe care, până recent, rușii le vedeau doar în reportajele despre războiul din Ucraina.

O călătorie organizată în regiunea rusă de autoritățile de la Kiev pentru jurnaliștii presei străine este relatată de The Guardian, care citează Associated Press.

În drumul lor către orășelul Sudja, pe care l-au cucerit, ucrainenii au luat la țintă o statuie a fondatorului Uniunii Sovietice, Vladimir Lenin.

Statuia, afectată de tiruri, se află în fața unui imobil care n-a fost, nici el, ocolit de gloanțe, în timp ce ferestrele sale au fost spulberate de suflul exploziilor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, joi, că trupele sale controlează acest orășel și că acestea și-au stabilit acolo un comandament militar.

Sudja este situat la 10 kilometri de granița ruso-ucraineană. Aici se află o stație prin care gazele din Rusia ajung în Europa, prin conducte ce tranzitează Ucraina.

Alte dovezi ale avansului consistent al Ucrainei în Kursk se pot vedea pe rutele spre localitate: un panou menit să dirijeze traficul spre Ucraina sau spre Rusia zace în iarbă, străpuns de gloanțe ca o sită, iar un tanc carbonizat străjuiește marginea unei șosele.

Până în prezent, armata rusă nu a reușit să respingă forțele intrate pe teritoriul său în cea mai mare incursiune străină de la al Doilea Război Mondial.

Zelenski anunță consolidarea pozițiilor ucrainene în Kursk

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, sâmbătă, pe Telegram, că forțele Kievului își consolidează pozițiile în regiunea Kursk din Rusia.

Potrivit lui Zelenski, generalul Oleksandr Sîrski, șeful armatei ucrainene, "a raportat consolidarea pozițiilor forțelor noastre în regiunea Kursk și extinderea teritoriului stabilizat".

"Începând din această dimineață, am realimentat fondul de schimb pentru țara noastră", a continuat liderul de la Kiev, cu referire la soldații ruși pe care Ucraina i-a capturat pentru a fi folosiți în viitoarele schimburi de prizonieri.

În ceea ce privește avansul rușilor în regiunea Donețk, despre care presa internațională a scris că nu a fost oprit incursiunea ucraineană în Kursk, Zelenski a susținut că situația în apropierea orașelor Pokrovsk și Toretsk, este "sub control".

"Au fost zeci de atacuri rusești asupra pozițiilor noastre, în ultima zi. Dar unitățile noastre fac totul pentru a distruge ocupantul și a respinge atacurile", a afirmat el.

Stupoare printre rușii de rând, după atacul prelungit al Ucrainei în Kursk: "Eram siguri că armata rusă ne va proteja"

The Guardian relatează pe site-ul său despre starea de spirit a rușilor din Kursk, dintre care mulți au fost evacuați din calea luptelor, în timp ce alții au rămas în urmă. 

Publicația redă confesiunea unei femei, pe care o identifică drept Antipova Liubov. Aceasta a vorbit ultima dată cu părinții săi în urmă cu aproape două săptămâni, când a auzit în premieră informații despre o incursiune ucraineană.

Ea și-a implorat părinții să plece din satul lor situat în regiunea Kursk.

Amenințarea părea ireală: de la Al Doilea Război Mondial nu mai existase o intruziune a unor trupe străine în Rusia, iar presa de stat de la Moscova a catalogat evenimentul drept "o tentativă de infiltrare".

Prin urmare, părinții femeii, care cresc câteva animale în gospodărie pentru a-și asigura traiul, au decis să rămână în Zaoleșenka.

Rușii din Kursk spun că guvernul rus i-a indus în eroare cu privire la incursiunea ucraineană

A doua zi, Antipova a văzut pe internet fotografii cu soldați ucraineni pozând lângă un supermarket și biroul unei companii de gaze.

Ea a recunoscut imediat locul, aflat în apropiere de casa părinților săi.

"În toți acești ani, părinții mei nu au crezut că vor fi afectați", a declarat Antipova într-o convorbire telefonică cu jurnaliștii britanici.

Ea a evitat să utilizeze cuvântul "război", care a fost interzis în Rusia în legătură cu invazia din Ucraina. 

"Eram siguri că armata rusă ne va proteja. Sunt uimită cât de repede au avansat forțele ucrainene", a adăugat femeia.

Mulți localnici din Kursk au acuzat, la rândul lor, guvernul de la Moscova că a minimalizat atacul ucrainean sau că i-a dezinformat cu privire la pericolul real.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close