Bărbatul, Ecevit Sanli, în vârstă de 40 de ani, este, potrivit autorităţilor turce, membru al mişcării interzise DHKP-C, de extremă stânga.
El s-a detonat în faţa unui punct de control din faţa ambasadei, omorând un agent turc de securitate.
O jurnalistă care se afla în acel loc a fost grav rănită şi a fost operată în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Acest kamikaze, care ispăşea o pedeapsă pentru "terorism", după ce a comis un atac cu rachetă împotriva unui complex militar, în 1997, a fost eliberat din închisoare în 2001, în urma unei acţiuni de protest prin greva foamei în închisorile turce, care s-a soldat, în decembrie 2000, cu o intervenţie violentă a forţelor de ordine, în cursul căreia au fost ucişi aproximativ 20 de deţinuţi care făceau parte din Partidul/Frontul Revoluţionar de Eliberarea Poporului (DHKP-C).
Această mişcare, clasată ca teroristă de către Turcia şi un număr de alte ţări, se află la originea a numeroase acţiuni violente comise pe teritoriul Turciei începând de la sfârşitul anilor '70.
Atacatorul sinucigaş suferea de sindromul Wernicke-Korsakoff - o maladie neurologică cauzată de cancere grave ce afectează numeroşi deţinuţi ce au participat la greva foamei -, motiv pentru care a fost ales să comită acest atentat sinucigaş, deoarece "zilele sale erau numărate", potrivit ziarelor Milliyet şi Vatan.
Mişcarea interzisă îşi utilizează activiştii bolnavi, aflaţi pe moarte, pentru a comite acest tip de atacuri spectaculoase, precizează publicaţia Radikal.
Autorităţile turce nu au procedat, pentru moment, la vreo arestare, în urma acestui atac, denunţat de către comunitatea internaţională.