Antena 3 CNN Externe Autorităţile nipone evaluează scurgerea de apă radioactivă de la Fukushima drept un „incident grav". 18 cazuri de cancer de tiroidă, confirmate

Autorităţile nipone evaluează scurgerea de apă radioactivă de la Fukushima drept un „incident grav". 18 cazuri de cancer de tiroidă, confirmate

M.T.
1 minut de citit Publicat la 10:02 21 Aug 2013 Modificat la 10:02 21 Aug 2013
Autorităţile nipone evaluează scurgerea de apă radioactivă de la Fukushima drept un „incident grav". 18 cazuri de cancer de tiroidă, confirmate
Autoritatea niponă de reglementare în domeniul nuclear a evaluat miercuri la "nivelul 3" corespunzător unui „incident grav" pe scara internaţională de evenimente nucleare o scurgere de 300 de tone de apă puternic radioactivă produsă în ultimele zile la centrala de la Fukushima, potrivit Agerpres.

Acest clasament la rangul 3 pe o scară de la 0 la 7 corespunde „respingerii unei mari cantităţi de materie radioactivă în interiorul instalaţiei", notează AFP.

Accidentul de la Fukushima din 11 martie 2011 rămâne la rândul său în general la nivelul 7, cel mai ridicat corespunzător unor „efecte considerabile asupra sănătăţii şi mediului".

În acelaşi timp, un studiu de impact al radiaţiilor emise la catastrofa de la Fukushima asupra locuitorilor din prefectura unde este situată centrala atomică a arătat că 18 minori au cancer de tiroidă, dar legătura cu dezastrul nuclear nu a fost totuşi stabilită, relatează AFP, citată de Mediafax.

Un comitet special a efectuat teste pe 200.000 de persoane cu vârste de până la 18 ani.

Cele 18 cazuri de cancer confirmate este mai mare cu şase decât la precedentul raport, care datează din luna iunie, în timp ce numărul cazurilor suspecte a crescut de la 15 la 25.

Totuşi, secialiştii mandataţi de autorităţile prefectorale tind să creadă că aceste cazuri nu sunt legate direct de accidentul nuclear din 11 martie 2011.

Ei îşi bazează afirmaţiile pe datele comparative, în special în cazul dezastrului de la Cernobîl, din 1986, din Ucraina.

Potrivit lor, ar fi prea devreme pentru apariţia unor cazuri de cancer, la puţin peste doi ani de la catastrofă, în timp ce se estimează că sunt necesari între trei şi cinci ani pentru a se putea stabili o legătură cauză-efect.

×
x close