Autorităţile franceze au iniţiat, joi, evacuarea a aproximativ 300 de romi dintr-o suburbie a Parisului, La Courneuve, locuită în mare parte familii din România şi Bulgaria, informează publicaţia
Le Monde. Două unităţi de forţe mobile au fost mobilizate, iar evaluarea socială, etapă prealabilă obligatorie oricărei evacuări, a fost stabilită. "Ambianţa este calmă, ocupanţii ştiu că trebuie doar să aplicăm o decizie a justiţiei", a asigurat un membru al cabinetului prefecturii.
În cartierul Le Samaritain, instalat din anul 2008 de-a lungul liniei de cale ferată RER B, în comuna La Courneuve din departamentul francez Seine-Saint-Denis, locuiesc peste 80 de familii, majoritatea având origine română şi bulgară, potrivit unor surse. Primarul comunei, Gilles Poux, solicitase în 2013 evacuarea taberei, eveniment ce ar fi putut avea loc oricând începând cu data de 15 august.
Cartierul făcea obiectul unui conflict între municipalitate şi asociaţiile prezente în Samaritain. Organizaţia Médecins du Monde şi Fundaţia Abbé Pierre au propus o relocare la cheie, prin eşalonarea evacuării terenului comunal pe o perioadă de trei ani, însă municipalitatea a respins acest proiect.
Cele două asociaţii au denunţat evacuarea, criticând într-un comunicat, o "incoerenţă politică care nu face decât să plaseze mai departe problema, fără să caute soluţii de fond". "Persoanele sunt puse în faţa situaţiei de a se îndepărta de locul unde au trăit până acum, de structurile de sănătate de care au fost îngrijite şi de şcolile în care copiii lor au fost educaţi. Ce soluţii li se oferă lor în final astăzi, decât să caute un alt adăpost improvizat?", au transmis acestea.
Un membru al cabinetului prefercturii a dat asigurări că unele familii "mai vulnerabile decât altele" vor fi găzduite, dacă vor, în camerele de hotel pe care instituţia le-a rezervat".
Într-o înştiinţare din data de 18 august, Apărătorul Drepturilor, Jacques Toubon, sublinia existenţa în Samaritain "a unui proiect inedit de reabsorbţie progresivă, condus de militanţi, asociaţii şi cercetători, precum şi cu participarea a trei sute de locatari". El atrăgea de asemenea atenţia asupra faptului că, "în lipsa unei susţineri la nivel social, sanitar şi şcolar şi a soluţiilor perene de găzduire", expulzarea ar putea "descrie un tratament inuman şi degradant, angajând responsabilitatea statului". O petiţie online împotriva acestei evacuări lansată în august de locuitorii cartierului a avut drept rezultat strângerea a peste 35.000 de semnături.