O deputată islandeză, fostă voluntară pentru WikiLeaks, a anunţat vineri seară că guvernul american a cerut Twitter toate informaţiile pe care le deţine despre aceasta, relatează
Guardian, în ediţia online de sâmbătă.
"Guvernul SUA vrea să afle toate mesajele mele Twitter şi chiar mai mult decât atât, începând din 1 noiembrie 2009. Îşi dau oare seama că sunt membru al Parlamentului din Islanda?", a afirmat Birgitta Jonsdottir, parlamentar al Mişcării din Islanda, într-un mesaj postat vineri pe Twitter.
Potrivit CNN, citaţia primită de Twitter solicită predarea documentelor legate de site-ul WikiLeaks, de fondatorul acestuia, Julian Assange, dar şi de principalul suspect pentru scurgerile de informaţii, Bradley Manning. Citaţia, emisă de un tribunal districtual din statul Virginia, enumeră toate documentele solicitate, printre acestea aflându-se "numele abonaţilor, numele de utilizatori ale acestora, adresele poştale, adresele de domiciliu".
Conform Guardian, Birgitta Jonsdottir a afirmat că va declanşa proceduri juridice pentru a împiedica autorităţile americane să obţină acces la datele sale personale, după ce a fost informată că Twitter a primit o citaţie în acest sens. "Departamentul Justiţiei cere Twitter să predea informaţiile - am zece zile pentru a bloca solicitarea printr-un proces legal", afirmă Jonsdottir.
Parlamentarul islandez a afirmat că Departamentul american al Justiţiei "trimite un mesaj şi, desigur, vrea mai mult decât mesajele" publicate pe Twitter.
Jonsdottir a afirmat că solicită o întâlnire cu ambasadorul SUA în Islanda, precizând că autorităţile americane au solicitat atât date personale, cât şi mesaje private primite pe Twitter.
"Nu este vorba numai despre informaţiile mele. Este un avertisment pentru oricine a avut legături cu WikiLeaks. Este total inacceptabil ca Departamentul Justiţiei să acţioneze în acest fel. Eu am noroc, sunt reprezentant în Parlament. Dar ce vor face ceilalţi? Este datoria mea să fac tot ce pot pentru a opri acest abuz", a spus ea.
Twitter nu a comentat informaţiile. "Nu vom comenta solicitări individuale, dar, pentru a-i ajuta pe utilizatori să-şi protejeze drepturile, politica noastră ne impune să-i notificăm despre solicitările oficiale pentru informaţiile lor", se arată într-un comunicat al companiei.
Jonsdottir a fost implicată în publicarea înregistrării video a unui atac american soldat cu moartea a doi jurnalişti Reuters în Irak, însă s-a distanţat ulterior de WikiLeaks şi fondatorul organizaţiei, Julian Assange.