Autorităţile din Statele Unite au închis încă patru bănci la sfârşitul acestei săptămâni şi au pus sechestru pe activele acestora, ridicând la 20 numărul total al instituţiilor de credit eşuate de la începutul anului pe piaţa americană, potrivit
Reuters.
Federal Deposit Insurance Corp (FDIC), agenţia guvernamentală responsabilă de garantarea depozitelor constituite în băncile din SUA şi de lichidarea instituţiilor de credit falimentare, estimează că acest an va aduce un număr record de eşecuri în sistemul bancar. Acestea sunt generate de consecinţele crizei financiare.
FDIC a avertizat că revenirea sistemului bancar "va rămâne în urma" relansării economice, deoarece băncile continuă să se confrunte cu niveluri ridicate ale creditelor neperformante, majoritatea contractate de clienţi în perioada de "boom" care s-a încheiat odată cu prăbuşirea pieţei imobiliare ca urmare a crizei creditelor ipotecare subprime.
FDIC a anunţat vineri că a închis încă patru bănci, din Illinois, California, Texas şi Florida, cea mai mare dintre ele având 10 sucursale şi active de 3,6 miliarde de dolari, conform unui anunţ al FDIC.
Cu toate că fondul de asigurări al FDIC are un deficit uriaş, agenţia susţine că are suficiente lichidităţi pentru a face faţă noilor falimente din sistemul bancar şi pentru a proteja depozitele clienţilor. În plus, reprezentanţii instituţiei au subliniat că FDIC poate împrumuta bani de la Departamentul Trezoreriei.
Anul trecut, agenţia guvernamentală responsabilă a sistat activitatea a 140 de bănci, faţă de 25, în 2008, şi numai trei, în 2007.
Antena3.ro