Este vorba despre patru persoane, trimise după gratii pentru mesaje "provocatoare" postate pe rețelele sociale în legătură cu seria de seisme.
Autoritățile au apreciat că postările urmăreau să producă panică. Asta, în contextul în care rețelele sociale din Turcia sunt pline de mesaje de la persoane care acuză faptul că operațiunile de salvare sunt deficitare în zonele lor, în special în provincia Hatay.
"Grupul comunicare format din oficiali ai președinției pentru Managementul Dezastrelor și Urgențelor, dar și din Ministerul de Interne, a cules cu meticulozitate conținutul mesajelor de ajutor de pe rețelele sociale, inclusiv mesajele directe către instituții.
Aceste informații au fost transmise echipelor de căutare și salvare din fiecare regiune.
Corespondent CNN: "Turcia pedepsește cu până la trei ani de închisoare răspândirea de informații false"
Direcția generală de securitate a precizat că în cadrul activităților de 'patrulare virtuală' desfășurate de Departamentul de combatere a criminalității cibernetice, adresele și locațiile cetățenilor care au cerut ajutor au fost trimise unităților relevante pentru intervenție.
Au fost depistate și postări cu informații false, pe care autoritățile le-au calificat drept provocatoare. Din cele comunicate de autoritățile turce, nu reiese foarte clar conținutul acestor mesaje, dar oficialitățile au indicat că monitorizează toate referințele la tragedie.
Au fost identificați 90 de utilizatori care ar fi încercat să creeze panică. Asupra acestora au fost demarate investigații, iar patru persoane au fost reținute, în conformitate cu instrucțiunile Parchetului General.
În noiembrie anul trecut, Parlamentul turc a adoptat o lege care se referă la difuzarea de știri false și care îi pedepsește pe cei care fac acest lucru cu până la trei ani de închisoare", a transmis corespondentul Antena 3 CNN în Turcia, Monica Yibudar.
Foto: imagine generală cu dezastrul provocat de cutremur în portul turc Iskenderun din provincia Hatay, 7 februarie 2023