Antena 3 CNN Externe Autonomia Ţinutului Secuiesc - discutată la Strasbourg

Autonomia Ţinutului Secuiesc - discutată la Strasbourg

Autonomia Ţinutului Secuiesc - discutată la Strasbourg
17 Iul 2007   •   09:58

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Fodor Imre, a declarat că problema autonomiei ţinutului Secuiesc a fost prezentată la Strasbourg, inclusiv conducerii Parlamentului European. “Ideea a fost să fie prezentate la un nivel cât mai înalt în Parlamentul European problemele din Ardeal şi problemele legate de autonomie”', a spus preşedintele CNS. Delegaţia, din care au mai făcut parte liderii Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania - Laszlo Tokes şi Zsolt Szilagyi -, a avut întrevederi inclusiv cu preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering.

În timpul discuţiilor, episcopul Laszlo Tokes a prezentat problemele populaţiei maghiare - retrocedarea bunurilor bisericeşti, Universitatea Bolyai, iar Fodor, problema autonomiei secuimii.

“Concluzia de fond este că există o contradicţie între situaţia de fapt, în PE, în sensul că nu există codificată problema formelor de autonomie şi, cu toate acestea, toţi cei care ne-au primit ne-au spus că sunt binevenite aceste forme de autonomie şi că în Uniunea Europeană au dus la stabilitate”, a spus Fodor. Acesta a susţinut că inclusiv Hans-Gert Pottering a spus delegaţiei să solicite aceste forme de autonomie, dar cu condiţia de a nu periclita integritatea teritorială a României.

El a subliniat că, deşi autonomia nu este codificată, politicienii europeni cu care s-a discutat “sunt convinşi că, după o anumită perioadă de timp, vom avea şi în România aceste forme de autonomie”.

Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close