Antena 3 CNN Externe Țara europeană care a făcut vaccinarea obligatorie legiferează sinuciderea asistată

Țara europeană care a făcut vaccinarea obligatorie legiferează sinuciderea asistată

O lege care permite sinuciderea asistată a intrat în vigoare în Austria, anunță BBC.

Spital
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Ian 2022   •   17:58

Începând de sâmbătă, adulții care suferă de o boală terminală sau au infirmitate permanentă pot alege să facă demersurile în vederea morții asistate.

Parlamentul austriac a aprobat în luna decembrie noua lege, în urma unei decizii a Curții Constituționale, care s-a pronunțat asupra textului.

Practica sinuciderii asistate va fi strict reglementată, fiecare caz fiind examinat de către doi medici, dintre care unul va trebui să fie expert în medicină paliativă (îngrijirea suferinței bolnavului pentru a cărui boală nu există tratament, n.r.)

Oficialitățile afirmă că guvernul a alocat fonduri pentru dezvoltarea îngrijirii paliative, pentru a se asigura că nimeni nu alege să moară dacă sunt alte opțiuni disponibile.

Sinuciderea asistată, în care unei persoane i se pun la dispoziție mijloace pentru a-și lua viața, este legală în Elveția vecină, remarcă BBC.

De asemenea, sinuciderea asistată a fost dezincriminată în mai multe state europene, inclusiv Spania, Belgia și Olanda.

Eutanasia activă rămâne în continuare interzisă în Austria iar noile reglementări interzic expres accesul minorilor sau al persoanelor cu afecțiuni mintale la sinuciderea asistată.

Cum va decurge procedura sinuciderii asistate în Austria

Adulții care vor să-și pună capăt zilelor trebuie să vină cu un diagnostic corespunzător și să facă dovada faptului că pot lua decizii în mod independent.

După aprobarea din partea celor doi medici, pacienții trebuie să aștepte 12 săptămâni pentru a reflecta la decizia lor, sau două săptămâni, în cazul pacienților cu afecțiuni terminale. 

Dacă își mențin decizia la capătul acestui interval, ei își pot procura substanța letală de la farmacie, după anunțarea unui avocat sau notar.

În vederea prevenirii abuzurilor, numele farmaciilor care vând substanțele necesare sinuciderii asistate vor fi dezvăluite doar avocaților și notarilor care primesc notificările de la pacienți, fără a putea fi făcute publice.

În baza prevederilor legale în vigoare până la noua lege, persoanele care determinau sau ajutau o sinucidere asistată riscau pedepse de până la cinci ani de închisoare, în Austria.

Austria, prima țară europeană care legiferează vaccinarea anti-COVID obligatorie

Din februarie 2022, vaccinarea anti-COVID va deveni obligatorie pentru toți cetățenii care au rezidență permanentă în Austria, cu excepția celor care au contraindicații medicale.

Cei care se sustrag vaccinării riscă amenzi de mii de euro.

Austria a impus anul trecut un lockdown care i-a inclus atât pe vaccinați, cât și pe nevaccinați.

Vaccinații au ieșit din lockdown la 13 decembrie.

×
Subiecte în articol: Austria sinuciderea asistată
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close