Austria s-a alăturat Franţei şi Germaniei cerând ca aderarea Bulgariei la Schengen să fie condiţionată de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), relatează site-ului
Novinite.com.
Gerhard Reiweger, ambasadorul Austriei în Bulgaria, a declarat că raportul de monitorizare din iulie 2011, privind progresele Bulgariei în materie de justiţie şi afaceri interne, va avea concluzii foarte importante, chiar decisive, pentru aderarea ţării la Schengen.
"În primul rând, Austria aşteaptă ca Bulgaria să îndeplinească toate criteriile tehnice necesare intrării în Spaţiul Schengen. Aceasta este cea mai importantă condiţie. În plus, Austria înţelege complet problemele ridicate recent de Franţa şi Germania în scrisoarea adresată Comisiei Europene", precizează ambasadorul austriac.
Miniştrii de Interne din Franţa şi Germania au trimis, la jumătatea lunii decembrie, o scrisoare Comisiei Europene subliniind că Bulgaria şi România nu sunt pregătite să adere la Schengen şi că trebuie să se ţină cont de Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
În acelaşi timp, Reiweger a subliniat că trebuie să se acorde atenţie raportului de monitorizare din iulie privind progresele Bulgariei şi României.
"Trebuie să subliniez că problemele referitoare la imigraţie şi în special imigraţia ilegală în spaţiul UE au o importanţă majoră şi fiecare stat membru va monitoriza capacităţile bulgare de control al frontierei externe a UE.
"Acesta este scopul întregului mecanism Schengen de monitorizare şi evaluare a securităţii la frontierele externe. Dacă Bulgaria reuşeşte âsă acopere criteriile din acest mecanism, drumul spre aderarea la Schengen va fi deschis", subliniază Reiweger.
Franţa şi Germania au cerut oficial amânarea intrării României în Spaţiul Schengen. Într-o scrisoare către Comisia Europeană pe data de 21 decembrie 2010, oficialii de la Paris şi Berlin spun că România se confruntă, în continuare, cu probleme în ceea ce priveşte securitatea, justiţia, corupţia şi criminalitatea organizată.