Autorităţile de la Londra, în schimb, sunt mult mai reticente la astfel de scenarii.
Faymann a adăugat că este posibil ca Banca Centrală Europeană să intensifice achiziţiile de obligaţiuni ale părţilor cu probleme financiare din zona euro, odată ce membrii uniunii monetare vor lua măsuri de stabilizare a finanţelor şi de reducere a datoriilor.
Oficialul a arătat că austriectii nu vor fi chemaţi să voteze o schimbare a tratatului care cere ţărilor să accepte doar echilibrarea bugetelor şi respectarea reglementărilor în domeniul fiscal. Orice schimbare care ar permite CE să intervină în bugetele naţionale ar necesita însă un referendum, iar organizarea acestuia ar avea nevoie de 2-4 ani.
„Cred că pe termen mediu şi lung vom construi o Europă comună, în care vom împărţi responsabilităţile. În cazul unui referendum, aş susţine acest obiectiv”, a afirmat Faymann, înaintea unui summit crucial al UE, la sfârşitul săptămânii viitoare.
Oficialul a declarat că europenii vor fi mai puternici dacă vor construi o Europă comună, decât dacă se vor izola.
În Marea Britanie, oficialii s-au arătat prudenţi în problema modificării tratatului UE. Aceştia au subliniat că regulile din zona euro trebuie întărite cu implicare instituţională minimă. „Cancelarul Angela Merkel are dreptate când spune că modelul actual al monedei unice este dezechilibrat şi are nevoie de schimbare”, a afirmat vice-premierul britanic, Nick Clegg.