Proiectul, dezvăluit de presa europeană, arată că cetățenii reticenți la vaccinare vor putea fi amendați cu până la 7.200 de euro în această țară în care venitul salarial real minim este de 1.500 de euro.
Documentul urmează să fie prezentat pe 6 decembrie, însă publicația vieneză Die Presse a obținut o variantă de lucru, semnalează Euractiv.
Potrivit sursei citate, sub incidența legii vor intra toți cei care au rezidență permanentă în Austria.
Persoanele care refuză vaccinarea vor primi, după a doua somație, o amendă de 3.600 de euro. Dacă prin refuzul de a se vaccina pun într-un pericol serios alte persoane sau dacă vor continua să ignore somațiile, amenda poate urca la 7.200 de euro.
Proiectul consultat de ziariștii austrieci nu specifică în mod clar dacă doza booster va fi obligatorie sau dacă cetățenii care s-au vindecat după boală vor avea același tratament ca cei vaccinați.
Din februarie, vaccinarea va deveni obligatorie pentru toți cetățenii care au rezidență permanentă în Austria, cu excepția celor care au contraindicații medicale.
Rata vaccinării în țară a depășit ușor 65%. Autoritățile au impus săptămâna trecută un lockdown de trei săptămâni care vizează toată populația, fără a face diferența între vaccinați și nevaccinați.
Grecia: Amenzi pentru nevaccinați, dar departe de cuantumurile propuse în Austria
Grecia va impune vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 a persoanelor cu vârste de cel puțin 60 de ani.
Obligativitatea va intra în vigoare începând din data de 16 ianuarie 2022.
Persoanele care fac parte din grupa de vârstă menționată și care nu s-au vaccinat riscă o amendă de 100 de euro.
Astfel, Grecia devine a doua țară europeană, după Austria, care anunță că face vaccinarea obligatorie, cu deosebirea că autoritățile austriece vor să instituie această măsură pentru toată populația, nu doar pentru o anumită categorie de vârstă.
Aproximativ două treimi din populația Greciei de aproape 11 milioane este complet vaccinată.