Antena 3 CNN Externe Australia interzice accesul tinerilor sub 16 ani la rețelele sociale

Australia interzice accesul tinerilor sub 16 ani la rețelele sociale

D.C.
3 minute de citit Publicat la 16:40 28 Noi 2024 Modificat la 16:40 28 Noi 2024
adolescenti cu telefoane mobile
Australia va interzice copiilor sub 16 ani să folosească rețelele sociale FOTO: Getty Images

Australia va interzice copiilor sub 16 ani să folosească rețelele sociale, după ce Senatul a aprobat cele mai stricte normative din lume din această sferă.

Interdicția - care nu va intra în vigoare mai devreme de 12 luni - ar putea duce la amenzi de până la 50 de milioane de dolari australieni (32,5 milioane de dolari americani) pentru companiile de tehnologie care nu se conformează, potrivit BBC.

Prim-ministrul Anthony Albanese spune că legislația este necesară pentru a proteja tinerii de pericolele rețelelor sociale, lucru pe care l-au evidențial mai multe grupuri de părinți.

Dar sunt mulți critici care au îndoieli cu privire la modul în care va funcționa interdicția și ce impact va avea aceasta asupra vieții private și a conexiunilor sociale.

Nu este prima încercare la nivel global de a limita utilizarea rețelelor sociale de către copii, dar implică cea mai mare limită de vârstă stabilită în orice țară și nu include derogări pentru utilizatorii existenți sau cei cu consimțământul părinților.

„Aceasta este o problemă globală și dorim ca tinerii australieni să aibă, în esență, o copilărie”, a spus Albanese săptămâna trecută, când a prezentat proiectul de lege în camera inferioară a parlamentului. „Vrem ca părinții să aibă liniște sufletească”.

După ce a trecut de Senat cu 34 de voturi pentru și 19 împotrivă, proiectul de lege se va întoarce în Camera Reprezentanților - unde guvernul are majoritate, ceea ce înseamnă că va trece cu siguranță - pentru ca aceasta să aprobe amendamentele.

Legislația nu specifică ce platforme vor fi interzise. Aceste decizii vor fi luate ulterior de ministrul comunicațiilor din Australia, care va solicita opinia comisarului eSafety, un organism de reglementare a internetului.

Platformele de jocuri și de mesagerie sunt excluse, la fel și site-urile care pot fi accesate fără un cont, ceea ce înseamnă că YouTube, de exemplu, va putea fi, cel mai probabil, accesat.

Guvernul spune că va implementa o tehnologie de verificare a vârstei pentru a introduce restricțiile, iar opțiunile vor fi testate în lunile următoare. Platformele sociale vor trebui să includă această tehnologie de verificare a vârstei.

Însă specialiștii au avertizat că nu există garanții că tehnologia respectivă va funcționa. 

Criticii spun că restricțiile ar putea fi ocolite cu ușurință prin instrumente precum un VPN, care poate ascunde locația unui utilizator și poate face să pară că este din altă țară.

Copiii care găsesc modalități de a încălca regulile nu se vor confrunta cu sancțiuni.

Sondajele privind noua lege sugerează că acestea sunt susținute de majoritatea părinților australieni.

Dar mulți experți spun că interdicția este „un instrument prea ferm” pentru a aborda în mod eficient riscurile asociate cu utilizarea rețelelor sociale și au avertizat că ar putea ajunge să împingă copiii spre părțile mai puțin reglementate ale internetului.

În timpul unei scurte perioade de consultare înainte de aprobarea proiectului de lege, Google și Snap au criticat legea pentru că nu oferă mai multe detalii, iar Meta a spus că proiectul de lege va fi „ineficient” și nu va îndeplini scopul declarat, acela de a le oferi copiilor un mediu de dezvoltare mai sigur.

În comunicatul său, TikTok a spus că definiția guvernului pentru o platformă socială este atât de „largă și neclară” încât „aproape fiecare serviciu online ar putea fi inclus în categorie”.

X a pus la îndoială „legalitatea” proiectului de lege spunând că ar putea să nu fie compatibil cu reglementările internaționale și tratatele privind drepturile omului la care Australia a aderat.

Unii susținători ai tinerilor au acuzat, de asemenea, guvernul că nu înțelege pe deplin rolul pe care îl joacă rețelele sociale în viața lor și că i-a exclus din dezbatere.

„Înțelegem că suntem vulnerabili la riscurile și impacturile negative ale rețelelor sociale, dar trebuie să fim implicați în dezvoltarea de soluții”, a transmis Consiliul pentru Tineret către eSafety, care consiliază autoritatea de reglementare.

Albanese a recunoscut că dezbaterea este complexă, dar a apărat cu fermitate proiectul de lege.

Știm cu toții că tehnologia se mișcă rapid și unii oameni vor încerca să găsească modalități de a evita aceste noi legi, dar acesta nu este un motiv pentru a ignora responsabilitatea pe care o avem”, a spus el.

Anul trecut, Franța a introdus o lege care blochează accesul la rețelele sociale pentru copiii sub 15 ani fără consimțământul părinților, deși cercetările arată că aproape jumătate dintre utilizatori le-au accesat în continuare cu VPN.

O lege din statul american Utah, similară cu cea din Australia, a fost anulată de un judecător federal care a considerat-o neconstituțională.

Mișcarea Australiei este urmărită cu mare interes de liderii mondiali.

Norvegia s-a angajat recent să-i urmeze exemplul, iar săptămâna trecută secretarul pentru tehnologie din Marea Britanie a declarat că o interdicție similară este „pe masa de lucru”.

×
x close