Comitetul Patrimoniului Mondial, care s-a reunit sub preşedinţia Chinei, a decis să amâne o decizie în această privinţă, după o acţiune de lobbz intensă a Australiei, care s-a opus.
Înaintea reuniunii Comitetului, organismul cultural al ONU afirmase că cel mai mare sistem de recife de corali din lume – cu circa 3.000 de recife și 300 de insule – ar trebui retrogradat șa întâlnirea de luna viitoare.
Evaluarea „la risc” înseamnă că site-ul este amenințat și, dacă nu se iau măsuri pentru soluționarea îngrijorării, acesta își poate pierde Statutul de patrimoniu mondial.
În recomandările sale, UNESCO a afirmat că Australia nu şi-a atins obiectivele în termeni de calitate a apei şi a atacat recordul climatic al Australiei.
Creşterea temperaturii apei mării ca rezultat al încălzirii globale provocate de arderea de combustibili fosili reprezintă principalul motiv pentru care reciful a fost grav deteriorat.
În ultimii cinci au au fost remarcate câteva fenomene de "înălbire".
Pe lângă încălzire, Marea Barieră este ameninţată de activităţi industriale sau agricole sau de acanthasterul purpuriu, o stea de mare invazivă.