Antena 3 CNN Externe Australia sfidează COP26. Anunțul pe care nimeni nu voia să-l audă, dar pe care ministrul Keith Pitt l-a făcut public

Australia sfidează COP26. Anunțul pe care nimeni nu voia să-l audă, dar pe care ministrul Keith Pitt l-a făcut public

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 13:59 08 Noi 2021 Modificat la 13:59 08 Noi 2021
Poluare carbune
Australia sfidează COP26. Anunțul pe care nimeni nu voia să-l audă, dar pe care ministrul Keith Pitt l-a făcut public Sursa foto: hepta

Această țară a anunțat, luni, că va continua să vândă cărbune "timp de decenii".

Delegația australiană a respins un acord ce presupune abandonarea progresivă a acestui combustibil fosil poluant, pentru a limita schimbarea climatică, informează AFP.

"Am spus foarte clar că nu vom închide minele noastre de cărbune, nici centralele noastre pe cărbune", a declarat ministrul australian al resurselor, Keith Pitt, la postul ABC.

Ministrul australian a estimat că cererea globală de cărbune va crește până în anul 2030 și s-a lăudat că țara sa are zăcăminte de cea mai bună calitate.

Ministru australian: "Vom extrage și vom vinde cărbune zeci de ani de acum înainte!"

"Din acest motiv vom continua să avem piețe pentru vânzarea cărbunelui vreme de decenii în viitor. Şi dacă ei vor cumpăra, noi vom vinde. Dacă nu vom câștiga această piață, o va câștiga altcineva.

Aş prefera de departe să fie vorba de un produs australian de înaltă calitate, care să furnizeze locuri de muncă australienilor şi să construiască economia australiană, mai degrabă decât de unul care să vină din Indonezia, Rusia sau din altă parte", a spus el.

Potrivit lui Keith Pitt, aproape 300.000 de locuri de muncă din Australia sunt în sectorul cărbunelui.

Australia, unul dintre cei mai mari producători de cărbune şi de gaz natural din lume, a trecut în ultimii ani prin evenimente extreme - secete, incendii de pădure și inundații - amplificate de schimbările climatice.

Guvernul premierului Scott Morrison a dezvăluit luna trecută obiectivul de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon în 2050, însă acest plan a fost criticat pentru lipsa lui de detalii şi pentru faptul că se bazează în mare parte pe inovații tehnologice încă necunoscute.

Nici China și nici SUA nu au semnat angajamentul referitor la cărbune

Minerals Council din Australia, care reprezintă marile grupuri miniere precum BHP şi Rio Tinto, a apreciat că obiectivul 2050 este unul tangibil prin intermediul unor investiții substanțiale în tehnologii.

În timpul summit-ului COP26 de la Glasgow, considerat crucială pentru evoluția climatică și pentru viitorul umanității, circa 40 de țări s-au angajat să renunțe la cărbune în următoarele decenii.

Australia, la fel ca multe țări mari consumatoare de cărbune precum China şi SUA, nu a semnat acest angajament.

Sursa: Agerpres

×
Etichete: Australia COP26 carbune
TOP articole
x close