Atacul cu arme chimice comis pe 21 august într-o suburbie a Damascului ar fi fost organizat de către autorităţile siriene, însă bilanţul său foarte grav ar putea avea la origine o "eroare" de dozaj, potrivit Serviciilor Federale de Informaţii ale Germaniei (BND, agenţia de informaţii externe), citate de
Der Spiegel şi
Agerpres.
Pe site-ul său, săptămânalul german se referă la prezentarea confidenţială făcută de şeful BND, Gerhard Schindler, în faţa parlamentarilor, în care a pus acest atac pe seama forţelor guvernamentale siriene, chiar dacă nu dispune de probe incontestabile.
Pentru BND, numai experţii regimului Al-Assad dispun de substanţe cum este gazul sarin, sunt capabili să realizeze amestecul şi să se folosească de el cu ajutorul unor rachete mici de calibru 107 milimetri din care au la dispoziţie un număr însemnat.
În ce îi priveşte pe insurgenţi, aceştia nu ar fi în măsură să desfăşoare asemenea atacuri, a dat asigurări Schindler în faţa parlamentarilor, potrivit Der Spiegel.
BND subliniază, totuşi, că dacă atacuri similare au fost comise înainte de 21 august, a fost folosită o versiune foarte diluată a gazului, fapt ce explică bilanţul lor mai puţin impresionant.
Schindler consideră posibil ca o eroare de dozaj să se afle la originea bilanţului deosebit de grav al ultimului atac.
În cursul expunerii, ce a durat aproximativ 30 de minute, Schindler s-a referit şi la o discuţie telefonică interceptată între un lider de frunte al mişcării şiite libaneze Hezbollah, aliat tradiţional al regimului sirian, şi un diplomat iranian.
Responsabilul Hezbollah i-ar fi atribuit atacul lui Al-Assad şi ar fi spus că preşedintele sirian 'şi-a pierdut controlul' şi a comis 'o gravă eroare' când a dat ordinul pentru respectivul atac cu arme chimice, mai notează publicaţia germană.
Acest nou element ar putea influenţa dezbaterile legate de o eventuală intervenţie, acreditând teza responsabilităţii regimului de la Damasc în atac, subliniază Der Spiegel, în timp ce guvernele american şi francez încearcă să obţină un sprijin cât mai larg posibil, în ţară şi în străinătate, pentru o intervenţie militară în Siria.