Exploziile mortale produse în timpul maratonului de la Boston sunt un "avertisment serios" pentru Rusia, care va organiza mai multe manifestaţii sportive internaţionale până la Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, a apreciat marţi ministrul rus al Sporturilor, Vitali Mutko, citat de
AFP.
"Pentru Rusia, care organizează mai multe evenimente sportive importante, este un avertisment serios", a declarat ministrul, citat de agenţia RIA Novosti.
"Desigur, vom consolida măsurile de securitate", a dat asigurări Mutko. "Ne vom preocupa mult de această problemă, căreia îi vom acorda multă atenţie", a adăugat el.
Rusia organizează în iulie Universiada de Vară, la Kazan, apoi, în august, Campionatul Mondial de Atletism, la Moscova, după care va găzdui Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 şi Marele Premiu al Formulei 1, în noiembrie 2014.
La rândul său, şeful Federaţiei Ruse de Atletism, Valentin Balahnicev, a dat asigurări că măsurile de securitate vor fi sporite în timpul desfăşurării competiţiilor sportive.
"Desigur, vor fi luate măsuri stricte. Gradul de securitate este deja destul de ridicat la noi, dar vom trage, cu siguranţă, concluzii în urma exploziilor de la Boston", a spus el, citat de RIA Novosti.
Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis marţi condoleanţe omologului său american Barack Obama şi a propus ajutorul Rusiei în anchetarea acestei "crime barbare".
Într-o telegramă trimisă preşedintelui Statelor Unite, "Vladimir Putin a condamnat ferm această crimă barbară şi şi-a exprimat convingerea că lupta împotriva terorismului necesită o coordonare activă a eforturilor întregii comunităţi internaţionale", potrivit unui comunicat al Kremlinului.
În plus, Putin "subliniază că Rusia este pregătită să furnizeze, în caz de necesitate, ajutorul său în efectuarea anchetei de către autorităţile americane".
Relaţiile dintre cele două ţări au fost tensionate în ultimele zile din cauza publicării "listei Magniţki" în Statele Unite. Lista prevede sancţiuni economice şi interzicerea accesului în Statele Unite pentru 16 cetăţeni ruşi, acuzaţi de autorităţile americane pentru implicare în moartea în închisoare în 2009 a juristului Serghei Magniţki, şi doi ceceni, învinuiţi de încălcări ale dreptului omului.