Antena 3 CNN Externe Atentat dejucat pe aeroportul Kennedy

Atentat dejucat pe aeroportul Kennedy

Atentat dejucat pe aeroportul Kennedy
03 Iun 2007   •   12:38

Aeroportul Kennedy din New York urma să fie distrus aproape în întregime, într-un atentat cu urmări mult mai grave decât doborârea Turnurilor Gemene. Din fericire, poliţia federală a intervenit, de această dată, la timp iar complotul a fost destrămat încă din stadiul pregătirilor. Au fost puşi sub acuzare patru indivizi, cu toţii musulmani, între care un fost parlamentar din Guyana.

Planul teroriştilor era pe cât de simplu, pe atât de devastator: ei intenţionau să arunce în aer marile rezervoare de carburant ale aeroportului Kennedy şi o conductă subterană de peste 60 de kilometri, care trece pe sub câteva cartiere din New York. Atentatul ar fi distrus aproape total aeroportul şi ar fi făcut un număr incalculabil de victime. ?Americanii îl iubesc pe John Kennedy, iar dacă lovim aeroportul, întreaga ţară va fi în doliu. Este ca şi cum l-ai ucide a doua oară?, declara unul din terorişti, înregistrat de poliţie. Oamenii legii au aflat despre complot de la un informator pe care gruparea a încercat să-l recruteze.

Eforturile musulmanilor de a obţine explozivi şi alte resurse erau ieşite din comun, foarte extinse. Dar publicul nu a fost nici un moment în pericol, datorită anchetei şi pătrunderii în grupul terorist a poliţiei federale. Trei din terorişti sunt originari din Guyana iar al patrulea este cetăţean al statului Trinidad Tobago. Nu există indicii că ei ar fi avut legături cu reţeaua al-Qaeda. Dar tocmai acest fapt îi îngrijorează pe anchetatori, deoarece dovedeşte prezenţa fanatismului islamic şi în Caraibe, la doi paşi de Statele Unite. Unul din presupuşii terorişti era, până anul trecut, deputat în parlamentul din Guyana. Singurul membru al grupului care nu a fost capturat este originar tot din Guyana, unde doar 9% din locuitori sunt musulmani.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close