Antena 3 CNN Externe Atentat Al-Qaeda cu 500 de morţi în Irak

Atentat Al-Qaeda cu 500 de morţi în Irak

Atentat Al-Qaeda cu 500 de morţi în Irak
16 Aug 2007   •   12:03

Echipele de intervenţie continuă să caute cadavre sau posibili supravieţuitori sub ruinele caselor distruse de atacurile cu 4 maşini-capcană, comise în nordul Irakului. Oficialii locali au anunţat că atentatele s-au soldat până acum cu 500 de morţi. Potrivit unui general american, atacurile poartă amprenta Al-Qaeda şi reprezintă un "act de epurare etnică".
Autorităţile locale din provincia Ninive, unde s-a produs masacrul, au precizat că numărul morţilor a ajuns la cel puţin 500. Armata irakiană şi poliţia din oraşul Mosul apreciau, anterior, că este vorba de 260 de morţi şi 320 de răniţi.

Atacurile cu camioane-capcană au fost comise marţi în două sate populate de kurzi din nordul Irakului. Un general american a apreciat că masacrul poartă amprenta Al-Qaeda şi a avut ca scop discreditarea forţelor americane în ochii opiniei publice. "Atacurile au fost doar tentative de a zdrobi voinţa poporului american şi de a arăta că suplimentarea trupelor americane a fost un eşec", a mai spus generalul.

Potrivit armatei americane, membrii sectei Yazidi au primit numeroase scrisori de ameninţare în ultima perioadă, în care erau avertizaţi să plece, pentru că nu sunt loiali cauzei insurgenţilor. "Este vorba de un act de epurare etnică, chiar un genocid, dacă luăm în considerare ţinta pe care au avut-o şi dacă ne gândim că membrii Yazidi locuiesc într-o regiune unde măsurile de securitate nu sunt stricte", a apreciat un responsabil american.

Cel puţin 30 de case şi clădiri au fost distruse de puternicele explozii. Oficialii irakieni susţin că atacurile au fost comise cu trei camioane-capcană, în timp ce armata americană susţine că a fost vorba de 5 deflagraţii.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close